Andrej Jeliazkov (1952)

Andrej Jeliazkov

Andrej Jeliazkov (9 juli 1952) was een opzienbarende voetballer met een reputatie die er niet om loog. Heeft met Feyenoord de nodige successen geboekt, maar ook in zijn vaderland Bulgarije was het een grote!

Andrey Zhelyazkov, otewel, Andrej Jeliazkov speelde voor Feyenoord van 1981 tot 1984 en werd in zijn laatste jaar zowel landskampioen als bekerwinnaar. Dit in een team waarbij de hoofdrol weggelegd was voor Johan Cruijff en, toen nog, in mindere mate Ruud Gullit. Ook iconen als Peter Houtman en André Hoekstra maakten toen deel uit van het sterrenteam. In dit elftal speelde de kopsterke Bulgaar een ondergeschikte rol.

Ook was Jeliazkov teamgenoot van Willem van Hanegem die zijn carrière afsloot in “de Kuip’ in 1983. Daarbij was hij tevens onderdeel van Feyenoord dat het AD-tournament won in 1982 en 1984. In 1983 won Jeliazkov met Feyenoord bovendien het LG Amsterdam Tournament, gehouden door Ajax in Amsterdam, na overwinningen op Manchester United (2-1) en AS Roma (1-1 en winst na strafschoppen).

Zijn prestaties logen er niet om: In 76 wedstrijden scoorde hij dertig keer voor de Kuipbewoners. Hij werd dan ook niet voor niets overgenomen van Slavia Sofia waar hij in 338 wedstrijden in totaal 134 scoorde. Bovendien werd hij Bulgaars voetballer van het jaar. Voor een middenvelder was en is dat een opzienbarende score. Al moet gezegd dat hij ook wel eens in de spits mocht komen  op draven.

Vandaag de dag houdt Jeliazkov nog steeds het record met de meest gespeelde wedstrijden en de meeste doelpunten voor Slavia Sofia. Hij kwam verder nog uit voor RC Strasbourg en Germinal Beerschot. Voor het Bulgaars elftal kwam hij 54 keer uit waarin hij 14 keer scoorde. Andrej Jeliazkov is nog steeds in dienst van Feyenoord, maar nu als scout. Deze functie vervult hij al vanaf 2004.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *