Andro Knel (1967-1989)

Andro Knel

Andro Knel (8 oktober 1967 – 7 juni 1989) was een vrolijke en talentvolle linksback van Sparta en NAC die in de bloei van zijn jonge (voetbal)leven omkwam bij de SLM-ramp in Suriname op Zanderij.

Het was al vroeg duidelijk dat de technische speler met Surinaamse roots kon voetballen. Vrolijk pingelend op de pleintjes in Rotterdam werd hij gescout door FC Den Haag. Hij zou echter toch zijn debuut maken in zijn geboortestad, bij Sparta. In zijn jeugd speelde de begaafde linkspoot in de voorhoede, maar langzamerhand werd hij omgetoverd tot verdediger. Op Spangen speelde hij uiteindelijk linksback.

Bekend van zijn Sparta-periode was dat hij regelmatig op zijn rollerskates naar de training kwam omdat hij nog geen rijbewijs had. Het was tekenend voor het lachende talent. Hij was wars van sterallures en bleef een gewone jongen. Dat maakte hem een geliefde speler bij Sparta, waar hij in totaal 44 wedstrijden speelde. Ook bij NAC werd hij snel populair, hoewel hij er maar een half jaar zou spelen.

Op 7 juni 1989 reisde Andro Knel met het Kleurrijk Elftal af naar zijn vaderland Suriname. Dit was een voormalig voetbalelftal dat was samengesteld uit voetballers uit het Nederlandse betaalde voetbal van Surinaamse afkomst. Het vliegtuig stortte echter neer bij Zanderij, tijdens een mislukte poging om bij mist te landen. Van de 187 inzittenden overleefden er slechts elf. De voltallige bemanning en 167 passagiers kwamen om het leven, waaronder 15 leden van het Kleurrijk Elftal. Het is de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis.

Bij het toenmalige NAC stadion aan de Beatrixstraat werden door honderden fans van NAC en Sparta Rotterdam bloemen, shawls en andere attributen neergelegd. Er ontstond een tijdelijk Knel Monument waar spontaan iedereen op af kwam. Eens te meer bleek hoeveel fans de sympathieke Andro Knel had. Bij Sparta waren dat er al velen maar bij NAC had hij in nog geen half jaar tijd nagenoeg dezelfde populariteit opgebouwd. De moeder van Knel vertelde ‘diep onder de indruk te zijn van het eerbetoon in Breda’.

In de jaren na de ramp organiseerden supporters van NAC en Sparta als eerbetoon aan Andro Knel vriendschappelijke voetbalwedstrijden. Het waren de fanmagazines De Rat (NAC) en ITWM (Sparta) die het allereerste initiatief namen voor de Andro Knel Bokaal. Hulde voor deze volhardende supporters, ook in 2016 wordt deze traditie gewoon voortgezet.

Naast Andro Knel herdenken wij ook zijn omgekomen maten Steve van Dorpel, Ruud Degenaar (Heracles Almelo),Lloyd Doesburg (Ajax), Wendel Fräser (RBC), Frits Goodings (FC Wageningen), Jerry Haatrecht (Neerlandia), Virgall Joemankhan (Cercle Brugge), Ruben Kogeldans (Willem II), Ortwin Linger (HFC Haarlem), Fred Patrick (PEC Zwolle), Andy Scharmin (FC Twente), Elfried Veldman (De Graafschap), Florian Vijent (Telstar) en coach Nick Stienstra (RCH). Ook de moeder en zus van de latere profvoetballer Romeo Castelen kwamen om.

Sigi Lens, Edu Nandlal en Radjin de Haan overleefden de ramp. Om verschillende redenen zat een aantal voetballers van het Kleurrijk Elftal niet in het vliegtuig, onder wie Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Stanley Menzo, Marcel Liesdek en Hennie Meijer. (Foto Panini)

Lees ook: Waarom de SLM-ramp nooit vergeten mag worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *