Lloyd Doesburg (1960-1989)

Lloyd Doesburg

Lloyd Doesburg (29 april 1960-7 juni 1989) was een van de spelers van het Kleurrijk Elftal aan wiens leven plotseling een einde kwam tijdens de SLM-ramp in 1989. Hij was op dat moment reservekeeper van Ajax.

Doesburg speelde in het betaalde voetbal bij Vitesse, Excelsior en Ajax. Zijn contract bij de Amsterdammers beleefde hij als een droom. Hij zat al enige tijd zonder club toen hij hoogstpersoonlijk werd gebeld door Ajax-trainer Johan Cruyff met de vraag of hij reservekeeper wilde worden achter Stanley Menzo. Bij Ajax 1 speelde hij uiteindelijk vijfmaal. Zijn laatste wedstrijd was op 27 maart 1989, Ajax versloeg op die datum Haarlem met 5-0 door doelpunten van Wim Jonk (2x), Dennis Bergkamp, Danny Blind en Arnold Scholten. Doesburg stond bekend als een atletische keeper.Vanwege zijn stijlvolle reflexen werd hij ook wel ‘De Kat’ genoemd.

Op 7 juni 1989 reisde Lloyd Doesburg met het Kleurrijk Elftal af naar zijn vaderland Suriname. Dit was een voormalig voetbalelftal dat was samengesteld uit voetballers uit het Nederlandse betaalde voetbal van Surinaamse afkomst. Het vliegtuig stortte echter neer bij Zanderij, tijdens een mislukte poging om bij mist te landen. Van de 187 inzittenden overleefden er slechts elf. De voltallige bemanning en 167 passagiers kwamen om het leven, waaronder vijftien leden van het Kleurrijk Elftal. Het is de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis.

Naast Doesburg herdenken wij ook zijn omgekomen maten Steve van Dorpel, Ruud Degenaar (Heracles Almelo), Wendel Fräser (RBC), Frits Goodings (FC Wageningen), Jerry Haatrecht (Neerlandia), Virgall Joemankhan (Cercle Brugge), Andro Knel (NAC), Ruben Kogeldans (Willem II), Ortwin Linger (HFC Haarlem), Fred Patrick (PEC Zwolle), Andy Scharmin (FC Twente), Elfried Veldman (De Graafschap), Florian Vijent (Telstar) en coach Nick Stienstra (RCH). Ook de moeder en zus van de latere profvoetballer Romeo Castelen kwamen om.

Sigi Lens, Edu Nandlal en Radjin de Haan overleefden de ramp. Om verschillende redenen zat een aantal voetballers van het Kleurrijk Elftal niet in het vliegtuig, onder wie Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Stanley Menzo, Marcel Liesdek en Hennie Meijer.

Bij voetbalvereniging VV Unicum uit Lelystad, de toenmalige woonplaats van Doesburg, wordt op nieuwsjaarsdag traditiegetrouw de strijd om de Lloyd Doesburg penaltybokaal gehouden. Lloyd Doesburg was doelman op het allereerste nieuwjaarsevenement dat Unicum organiseerde.

(Foto: ANP – Foundation)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *