Fred Patrick (1965-1989)

Fred Patrick (1965-1989)

Fred Patrick (25 juli 1965 – 7 juni 1989) was een talentvolle middenvelder van AZ en PEC Zwolle die al op jonge leeftijd om het leven kwam na de SLM-vliegramp in 1989.

De in Paramaribo geboren Patrick begon bij de amateurs van Neerlandia. Zijn talenten werden opgemerkt bij AZ. Hier maakte hij tijdens het seizoen 1984/85 zijn debuut. In de kaasstad speelde hij drie seizoenen. Patrick vertrok in 1987 naar PEC Zwolle. De club was op dat moment een prima middenmoter. In de stad van de Peperbus speelde hij onder meer samen met Edwin Duim, Peter van der Waart, Foeke Booy en Mustafa Yücedağ.

Patrick stond bekend als een balvaardige en lichtvoetige spelverdeler. Het talent van Patrick werd ook in Zeist opgemerkt, gezien zijn selectie voor Jong Oranje. Het seizoen 1988/89 eindigde in mineur voor de middenvelder en zijn club. PEC Zwolle degradeerde naar de Eerste Divisie.

Fred Patrick, die Stevie Wonder prachtig scheen te kunnen imiteren, wenste zich ‘een gezonde toekomst met veel kinderen’ toe. Dit is hem helaas niet gegeven. Op 7 juni 1989 reisde Patrick met het Kleurrijk Elftal af naar zijn vaderland Suriname. Dit was een voormalig voetbalelftal dat was samengesteld uit voetballers uit het Nederlandse betaalde voetbal van Surinaamse afkomst.

Het vliegtuig stortte echter neer bij Zanderij. Dit tijdens een mislukte poging om bij mist te landen. Van de 187 inzittenden overleefden er slechts elf. De voltallige bemanning en 167 passagiers kwamen namelijk om het leven. Hieronder ook 15 leden van het Kleurrijk Elftal. Het is de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis.

Als eerbetoon is in Zwolle de oost-tribune vernoemd naar Fred Patrick. Naast hem herdenken wij ook zijn omgekomen maten Steve van Dorpel, Ruud Degenaar (Heracles Almelo), Lloyd Doesburg (Ajax), Wendel Fräser (RBC), Frits Goodings (FC Wageningen), Jerry Haatrecht (Neerlandia), Virgall Joemankhan (Cercle Brugge), Ruben Kogeldans (Willem II), Ortwin Linger (HFC Haarlem), Andro Knel (NAC), Andy Scharmin (FC Twente), Elfried Veldman (De Graafschap), Florian Vijent (Telstar) en coach Nick Stienstra (RCH). Ook de moeder en zus van de latere profvoetballer Romeo Castelen kwamen om.

Sigi Lens, Edu Nandlal en Radjin de Haan overleefden de ramp. Om verschillende redenen zat een aantal voetballers van het Kleurrijk Elftal niet in het vliegtuig. Onder wie Ruud GullitFrank Rijkaard, Stanley Menzo, Marcel Liesdek en Hennie Meijer.

Lees ook: Waarom de SLM-ramp nooit vergeten mag worden.

(Foto: ANP – Ton Schutz)

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *