Arnold Mühren (1951)

Arnoldus Johannes Hyacinthus Mühren (1951)

Arnoldus Johannes Hyacinthus Mühren (2 juni 1951) is een ondergesneeuwde speler die maar mooi de assist had op DE goal op het EK in 1988. Arnold Mühren was een middenvelder met een goede pass in de benen. Hij startte zijn carrière bij FC Volendam en werd – in navolging van zijn broer Gerrie – in 1971 door Ajax gekocht.

Ipswich Town

In drie seizoenen Ajax werd hij nooit een basisspeler en in 1974 werd hij geruild met FC Twente-speler René Notten. Spelend in Enschede werd Arnold echter wel een vaste waarde. Hij won met die club in 1977 de KNVB beker, werd opgeroepen voor het Nederlands elftal en verdiende in 1978 zelfs een transfer naar Engeland, waar hij voor Ipswich Town ging spelen. Hij won hier zelfs de de UEFA Cup in 1981.

Naar Ajax

We schrijven het jaar 1982: Arnold werd door FC Twente verkocht aan Manchester United, waar hij in 1983 en 1985 de FA Cup won. Johan Cruijff haalde Mühren hoogstpersoonlijk zelf in 1985 terug naar Ajax om voor wat routine te zorgen in het jeugdige Ajax-team. En met succes: in 1987 won hij namelijk met de Amsterdammers de Europacup II.

Mühren over het Ajax van toen: “Ajax was destijds, met Johan Cruijff als trainer, een half Nederlands elftal. Omdat Ruud Gullit zo’n leuke jongen was, mocht hij op het EK ook ‘even’ mee doen. Zowel bij Ajax als bij Oranje kon het met zo’n fantastische groep spelers niet verkeerd gaan. Veel talenten van toen zijn later wereldspelers geworden. Het Ajax-elftal van toen was voor het publiek fantastisch om te zien spelen. We maakten een keer in één seizoen 120 doelpunten. Dat is en blijft uniek. Toch werden we net geen kampioen.’’

Europees Kampioen!

Middenvelder Arnold speelde 23 interlands, waarin hij drie keer scoorde. In 1988 werd hij, 37 inmiddels, zelfs Europees kampioen met Oranje. In de finale tegen de Sovjet-Unie maakte hij de belangrijkste actie uit zijn loopbaan: de lange voorzet waaruit Marco van Basten de 2-0 scoorde. Het absolute hoogtepunt uit zijn mooie loopbaan.

Lezingen en presentaties

Na 23 jaar betaald voetbal (550! wedstrijden, 110 goals) is Arnold nog 11 jaar jeugdtrainer geweest bij Ajax en heeft toen besloten iets anders te gaan doen. Hij is zich namelijk gaan specialiseren op het gebied van Lezingen/bedrijfspresentaties en het geven van voetbalclinics. (Zie ook www.arnoldmuhren.nl)

(Foto: Nationaal Archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *