Arnold Mühren (1951)

Arnoldus Johannes Hyacinthus Mühren (2 juni 1951) is een ondergesneeuwde speler die maar mooi de assist had op DE goal op het EK in 1988. Arnold was een middenvelder met een goede pass in de benen. Hij startte zijn carrière bij FC Volendam en werd – in navolging van zijn broer Gerrie – in 1971 door Ajax gekocht.

In drie seizoenen Ajax werd hij nooit een basisspeler en in 1974 werd hij geruild met FC Twente-speler René Notten. In Enschede werd Arnold wel een vaste waarde. Hij won met die club in 1977 de KNVB beker, werd opgeroepen voor het Nederlands elftal en verdiende in 1978 een transfer naar Engeland, waar hij voor Ipswich Town ging spelen. Hij won de UEFA Cup in 1981.

In 1982 werd hij verkocht aan Manchester United, waar hij in 1983 en 1985 de FA Cup won. In 1985 werd hij door Johan Cruijff teruggehaald naar Ajax om voor wat routine te zorgen in het jeugdige Ajax-team. In 1987 won hij de Europacup II.

Mühren over het Ajax van toen: “Ajax was destijds, met Johan Cruijff als trainer, een half Nederlands elftal. Omdat Ruud Gullit zo’n leuke jongen was, mocht hij op het EK ook ‘even’ mee doen. Zowel bij Ajax als bij Oranje kon het met zo’n fantastische groep spelers niet verkeerd gaan. Veel talenten van toen zijn later wereldspelers geworden. Het Ajax-elftal van toen was voor het publiek fantastisch om te zien spelen. We maakten een keer in één seizoen 120 doelpunten. Dat is en blijft uniek. Toch werden we net geen kampioen.’’

Arnold speelde 23 interlands, waarin hij drie keer scoorde. In 1988 werd hij, 37 inmiddels, Europees kampioen met Oranje. In de finale tegen de Sovjet-Unie maakte hij de belangrijkste actie uit zijn loopbaan: de lange voorzet waaruit Marco van Basten de 2-0 scoorde.

Na 23 jaar betaald voetbal (550! wedstrijden, 110 goals) is Arnold nog 11 jaar jeugdtrainer geweest bij Ajax en heeft toen besloten iets anders te gaan doen. Hij is zich gaan specialiseren op het gebied van Lezingen/bedrijfspresentaties en het geven van voetbalclinics. (www.arnoldmuhren.nl)

(Foto: Nationaal Archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.