Berry Powel (1980)

Berry_Powel_and_Rene_Stam

Berry Powel (2 mei 1980) speelde bij voorkeur in de aanval voor FC Den Bosch, Millwall, De Graafschap, FC Groningen, Ado Den Haag, Gimnàstic de Tarragona, Elche CF, Heracles Almelo en Roda JC. Kreeg in Den Bosch liefkozend de bijnaam ‘Blue White Powel’.

De lange aanvaller Berry Powel speelt bij AFC Quick 1890 en Roda ’46 voordat hij gescout wordt door FC den Bosch. In het seizoen 2003-2004 breekt hij door, treft negen maal doel in 26 wedstrijden en wordt met de club prompt kampioen in de eerste divisie. In het seizoen 2004-2005 degradeert hij weer met de club maar zelf maakt hij de overstap naar het Engelse Millwall.

FC Den Bosch degradeert weer naar de Eerste divisie, waarna onder andere Koen van de Laak, Jochen Janssen, Mourad Mghizrat en Dennis Schulp vertrekken bij FC Den Bosch. Powel wordt hierdoor het aanspeelpunt in de voorhoede van de club. Door zijn krachtige spel en duelkracht wordt hij ook wel liefkozend ‘Blue White Powel’ genoemd.

Na 24 wedstrijden en negentien doelpunten in het seizoen 2005/2006 vertrekt Powel naar Millwall FC. Al waar hij twee minuten na zijn debuut de gelijkmaker maakte tegen Cardiff City FC. Nadat Millwall degradeerde naar de Football League One tekende Powel in augustus een contract voor drie seizoenen bij De Graafschap.

Hierdoor krijgt de Doetinchemse club de beschikking over het koningskoppel (Jhon) Van Beukering-Powel. Berry Powel werd met 29 goals topscorer van de Jupiler League. De 26-jarige spits had het clubrecord van De Graafschap van Peter Hofstede binnen bereik. (31 goals tijdens het seizoen 1990/91). Topscorer aller tijden zou Powel overigens niet worden. Die eer is nog altijd weggelegd voor Joop Schuman die tijdens het seizoen 1961/62 liefst 47 keer scoorde namens Heracles Almelo.

Na anderhalf seizoen ‘Superboer’ te zijn geweest, verkast hij in december 2008 naar FC Groningen, waarvoor hij twee seizoenen speelt. Hier komt hij niet echt uit de spreekwoordelijke verf. 27 wedstrijden en vijf goals zijn namelijk niet genoeg om een langer in het hoge noorden veilig te stellen.

In 2009 tekent Berry Powel een contract bij ADO Den Haag dat hem na slechts een half seizoen uitleent aan zijn oude club De Graafschap. Ook in Doetinchem scoort de spits er weer op lustig los. Want in het seizoen 2009-2012 komt hij in 29 duels tot 15 goals.

In 2010 tekent Powel een contract bij Gimnàstic de Tarragona, dat uitkomt in de Segunda División A. De ploeg kende een moeilijk seizoen 2010-2011, maar o.a. dankzij de elf doelpunten van de Nederlander kan de club zich op de voorlaatste speeldag redden.

Na een blessure raakt Powel begin 2012 in conflict met zijn werkgever die zijn contract wil verbreken. Op 7 mei 2012 zien we Powel het seizoen zal af maken bij Huracán Valencia CF uit de Segunda División B. Berry kwam alleen als invaller in actie tijdens beide eerste ronde play-off wedstrijden om promotie tegen Lucena CF, die beide in 0-0 eindigen. Waarna Huracán na strafschoppen, waarbij Powel en een teamgenoot mistten, uitgeschakeld wordt.

De situatie bij Huracán lijkt uitzichtloos voor de voetballiefhebber Powel en in juni 2012 tekent hij voor twee seizoenen bij Elche CF. Deze club komt op dat moment uit in de Segunda División A. Hij komt voor de club uit Elx (Spanje) 23 maal uit en weet daarin 3 maal het net te vinden.

In januari 2014 tekent hij daarop een contract op amateurbasis bij Heracles Almelo. Hij keert zo dus weer terug op de Nederlandse voetbalvelden. Omdat de Almeloërs Powel geen contract geven is het Roda JC dat hem in in februari 2014 transfervrij naar Kerkrade haalt. Hij krijgt een contract om het spitsenprobleem op te lossen.

Met de club degradeert hij op zaterdag 3 mei 2014 naar de Eerste divisie. Hij is zeven duels van waarde geweest voor de club uit Kerkrade, waarin hij één maal wist te scoren. Dit is voor Powel HET moment om te stoppen met betaald voetbal.

De hoofdklasse schrikt op want sinds eind juli 2014 komt Berry Powel uit voor Kozakken Boys. En dit hebben ze geweten: hij scoort meteen aan de lopende band. Daarna zouden IJsselmeervogels,DVS ’33 Ermelo en GVVV uit Veenendaal volgen.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *