Edwin van Ankeren (1968)

Edwin van Ankeren (13 augustus 1968) was een speersnelle vleugelflitser die met recht een voetbalnomade genoemd kan worden. Hij speelde bij maar liefst elf profclubs.

De geboren Amsterdammer brak in het profvoetbal door bij PEC Zwolle in het seizoen 1985/86. In Overijssel speelde hij vier seizoenen, waarna hij de overstap maakte naar België om te spelen voor Beveren en RWD Molenbeek.

In 1993 kwam er een droom in vervulling voor de rechterspits, want Aad de Mos haalde hem naar PSV. Bij de Eindhovenaren had de clubhopper echter te maken met zware concurrentie. De voorhoede bestond uit Wim Kieft, Juul Ellerman, Bwalya Kalusha, Peter Hoekstra, Nii Lamptey, Erik Meijer en de talenten Thomas Thorninger en Gregory Playfair. Ondanks dat speelde Van Ankeren toch nog 19 wedstrijden bij de Eindhovenaren, die in de competitie tweede werden achter landskampioen Ajax.

Na dat seizoen vertrok Edwin ‘het loopwonder’ van Ankeren weer naar België. Daar speelde hij bij Eendracht Aalst en Germinal Ekeren. Zijn lange cv aan clubs leidde hem verder langs het Franse Guingamp en (zeer kortstondig) het Italiaanse Viterbese. Bij het Noorse Odd Grenland zou hij een clubheld worden en bij het eveneens Noorse Tollnes was hij nog even speler/trainer.

In 2005 was de cirkel van Edwin van Ankeren rond. Hij was weer terug in Nederland, bij FC Omniworld. Na in totaal 428 wedstrijden en 135 doelpunten zou hij daar in 2006 zijn rijke professionele carrière beëindigen.

De razendsnelle vleugelflitser van weleer is nu trainer van amateurclub VV Unicum uit Lelystad.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *