Edwin van der Sar (1970)

Edwin van der Sar

Edwin van der Sar (29 oktober 1970) wordt beschouwd als een van de beste Nederlandse doelmannen aller tijden. Zijn voetballoopbaan strekte zich uit over bijna drie decennia, waarin hij uitkwam voor enkele van de grootste clubs ter wereld en grote successen behaalde. Dit zowel op clubniveau als met het Nederlands elftal.

Van der Sar begon zijn professionele carrière bij Ajax. Hij maakte zijn debuut in het seizoen 1990-1991 en kreeg al snel een vaste plek in het eerste team. Zijn indrukwekkende reflexen, lengte en rustige uitstraling in het doel maakten hem een betrouwbare sluitpost. Edwin hielp de club aan talloze overwinningen, waaronder de UEFA Champions League in het seizoen 1994-1995. Zijn optredens trokken ook de aandacht van buitenlandse clubs. Maar daarover later meer!

De Voorhoutse voetbalvereniging VV Foreholte is waar de jonge Edwin begon met ballen stoppen. Vervolgens maakte hij in de hoogste jeugd de overstap naar VV Noordwijk. Daar keepte hij  zich in de kijker van Ajax-trainer Louis van Gaal. Van der Sar kon ook op amateurbasis naar Sparta Rotterdam maar na een proefperiode kreeg en tekende hij een contract bij Ajax. Hier keepte hij de eerste twee jaar vooral in het tweede team en trainde als derde doelman met het eerste team. In december 1989 kwam Edwin voor het eerst bij het eerste team als reserve achter Sjaak Storm vanwege een blessure bij Stanley Menzo.

‘De vliegende Hollander’ maakte zijn debuut voor Ajax op 23 april 1991. Dit toen hij in Stadion De Meer tegen Sparta Rotterdam (1-0) na 32 minuten de geblesseerde Menzo moest vervangen. Dit ging zo goed dat hij mocht blijven staan en eerste doelman bleef. In het seizoen 1991/92 speelde hij echter weer voor het tweede team. In oktober 1992 verving hij wederom tijdelijk de geblesseerd geraakte Menzo. De rolverdeling veranderde toen Menzo op 3 maart 1993 in de uitwedstrijd om de UEFA Cup bij AJ Auxerre een bal in eigen doel sloeg. Van der Sar zag zich nu definitief als de nieuwe eerste doelman van Amsterdam.

En toen kwamen de successen! Na een moeizame beginperiode ging hij namelijk steeds beter keepen. De jonge Voorhouter groeide uit tot een sleutelfiguur in het Ajax van Louis van Gaal. Het team dat in 1995 het Nederlands kampioenschap, de UEFA Champions League, de UEFA Super Cup en de wereldbeker voor clubteams wist te winnen. In de finale van de wereldbeker voor clubteams, stopte Van der Sar de eerste strafschop van tegenstander Grêmio. Dat was nodig na een gelijke stand na 90 minuten en een verlenging dat uitliep op strafschoppen. De redding bleek genoeg om de wereldbeker in de wacht te slepen.

Uiteindelijk kwam Edwin tot 226 wedstrijden voor de Amsterdammers, waarin hij 1 maal scoorde. Een doelpunt als keeper inderdaad. Van der Sar maakte zijn enige doelpunt in zijn profcarrière op 3 mei 1998 tijdens de uitwedstrijd tegen De Graafschap. In de 85ste minuut mocht Van der Sar namelijk bij een 0–7 stand op het scorebord vanaf elf meter aanleggen tegenover de Graafschap-doelman Ron Olyslager. Ajax won uiteindelijk met 1–8. (Zie ook het filmpje onderaan deze pagina). Een aantal jaren eerder had hij ook al eens een penalty gemist…

Het was tijd voor een nieuwe stap. In 1999 maakte Van der Sar, die inmiddels de bijnaam ‘Flappie’ had gekregen, de overstap naar de Italiaanse grootmacht Juventus. Hij keepte zich naar eerste keuze als doelman en droeg bij aan het bescheiden succesje van de club. Juventus won namelijk de Intetrotocup in 1999. Na de komst van concurrent Gianluigi Buffon verkocht ‘De Oude Dame’ Van der Sar aan de Engelse promovendus Fulham. Hier speelde hij vier jaar. Met deze club won hij de UEFA Intertoto Cup in 2002. Om zich daarmee alsnog te plaatsen voor de UEFA Cup. Dit was in die tijd de opzet van de Interoto competitie.

In 2005 tekende Van der Sar een contract bij Manchester United, een club die destijds al bekendstond om zijn rijke geschiedenis en successen. Hij werd een onmiddellijk succes en keepte zich al snel tot een publiekslieveling bij de fans. Van der Sar’s reflexen, positionering en uitstekende leiderschap maakten hem een integraal onderdeel van het team onder leiding van manager Sir Alex Ferguson.

Met Manchester United won Van der Sar talloze prijzen, waaronder vier Premier League-titels en de UEFA Champions League in 2008, waarin hij cruciale reddingen verrichtte in de strafschoppenserie tegen Chelsea in de finale. Hij vestigde ook een record in de Premier League door 14 opeenvolgende clean sheets te behalen in het seizoen 2008-2009, een prestatie die nog steeds ongeëvenaard is. Van der Sar bleef bij Manchester United tot aan het einde van het seizoen 2010-2011. Van der Sar speelde zijn laatste officiële wedstrijd op 28 mei 2011 in Londen, in het Wembleystadion, waar Manchester United die zaterdagavond de finale om de UEFA Champions League tegen FC Barcelona verloor met 1–3. De toen ruim 40-jarige Van der Sar vestigde daarmee een nieuw record: de oudste voetballer uit de geschiedenis die in de eindstrijd stond om het clubkampioenschap van Europa.

Van der Sar’s betrokkenheid bij het voetbal ging echter verder dan clubniveau. Hij maakte namellijk ook deel uit van het Nederlands elftal en vertegenwoordigde zijn land op internationale toernooien. En hoe! Van der Sar maakte zijn debuut voor het Nederlands elftal op 7 juni 1995 in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Wit-Rusland. Hoewel hij in zijn vroege carrière voornamelijk als tweede keuze fungeerde achter keepers zoals Ed de Goey en Hans van Breukelen, maakte hij indruk met zijn talent en werd hij al snel een vaste waarde in het nationale team.

Een van de hoogtepunten van Van der Sar’s internationale carrière was zijn optreden tijdens het Europees kampioenschap van 2000. Nederland bereikte de halve finales van het toernooi, waar ze werden uitgeschakeld door Italië na een spannende wedstrijd die eindigde in een 0-0 gelijkspel en beslist werd door een penaltyreeks. ‘IJskonijn’ Van der Sar stond bekend om zijn kalmte en zijn vermogen om penalty’s te stoppen. Hij slaagde er dan ook in om twee strafschoppen te keren. Ondanks de nederlaag toonde hij zijn klasse en hielp hij zijn team ver te komen in het toernooi.

In 2006 speelde Van der Sar een belangrijke rol in de kwalificatiecampagne voor het Wereldkampioenschap voetbal. Hij hield het doel schoon in meerdere wedstrijden en droeg bij aan de succesvolle kwalificatie van Nederland voor het toernooi in Duitsland. Op het WK van 2006 presteerde Van der Sar opnieuw op hoog niveau, met enkele cruciale reddingen in de knockout-fase. Helaas schakelde het Portugal van ene Christiano Ronaldo Nederland uiteindelijk uit in de achtste finales.

Na het WK van 2006 bleef Van der Sar een steunpilaar voor het Nederlands elftal. Hij speelde een belangrijke rol tijdens de kwalificatiecampagnes voor het Europees kampioenschap van 2008 en het Wereldkampioenschap van 2010. Hoewel Nederland niet verder kwam dan de kwartfinales op zowel het EK als het WK, werd Van der Sar geprezen om zijn constante prestaties en leiderschap op het veld.

Op 3 september 2008 bereikte Van der Sar een mijlpaal door het record van Frank de Boer te evenaren als de meest gecapte Nederlandse international, met 112 caps. Hij ging uiteindelijk voorbij aan De Boer en eindigde zijn interlandcarrière met 130 caps. Hiermee kreeg hij de naam als meest gecapte Nederlandse speler aller tijden. Na het Europees kampioenschap van 2008 kondigde Van der Sar zijn afscheid aan van het nationale team. Hij had een ongelooflijke loopbaan gehad, getuige het indrukwekkende aantal van 130 interlands.

Opmerkelijk was wel dat Edwin nog één keer zijn keeper handschoenen uit de kast haalde. Van der Sar werd namelijk in maart 2016 door zijn oude club VV Noordwijk gevraagd om een wedstrijd als doelman te fungeren. Dit vanwege een blessure van de eerste keeper. Van der Sar ging op deze uitnodiging in en stond op 12 maart 2016 onder de lat voor Noordwijk. De club was op dat moment actief in de Zaterdag Hoofdklasse B. Op die dag speelde VV Noordwijk een thuiswedstrijd tegen Jodan Boys. Van der Sar stopte in deze wedstrijd een strafschop, maar kon niet voorkomen dat Noordwijk met 1–1 gelijkspeelde. Het bleef bij deze eenmalige actie.

Na een indrukwekkende carrière besloot Edwin van der Sar in 2011 met doelman-pensioen te gaan. Hij had echter nog steeds een passie voor het spel en keerde terug naar het voetbal in een andere hoedanigheid. In 2012 werd hij benoemd tot directeur marketing bij Ajax, waar hij zijn ervaring en kennis inzette om bij te dragen aan de ontwikkeling en groei van de club. Van 31 december 2012 tot 1 juni 2023 was hij directeur bij Ajax.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *