Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Ed de Goeij (1966) - Kent u deze Nog

Ed de Goeij (1966)

Ed de Goeij

Ed de Goeij (20 december 1966) was een anti-held tussen de doelpalen van Sparta, Feyenoord en bij het miljoenenbal van Chelsea.

De Goeij maakte zijn debuut bij Sparta in 1985. De Rotterdamse club plukte de talentvolle keeper op bij Olympia uit Gouda, waar hij in zijn jeugd speelde. Op Spangen speelde hij vijf jaar, totdat hij verhuisde naar stadgenoot Feyenoord. Hij moest Joop Hiele opvolgen.

In de Kuip beleefde de slungelachtige keeper een uitstekende periode, zowel persoonlijk als met zijn club. Hij groeide langzamerhand uit tot Nederlands beste keeper en was onderdeel van een goede selectie. Onder Willem van Hanegem en met medespelers als Gaston Taument, Regi Blinker, József Kiprich en Arnold Scholten werd hij zelfs kampioen met Feyenoord in 1993.

Tot 1995 was Ed de Goeij ook vaste keeper van Oranje. Hij speelde mee tijdens het WK 1994 in het tropisch warme Amerika. Hierbij ging Nederland in de kwartfinale ten onder. Dit na een bloedstollende wedstrijd tegen de latere kampioen Brazilië. Oranje verloor het duel met 3-2. De Goeij moest vissen na een de beslissende vrije trap van Branco.

In 1997 vertrok Ed de Goeij naar Chelsea. De eerste jaren was hij de onomstreden doelman, maar later werd hij reserve in de miljoenenformatie uit Londen. Bij The Blues speelde hij onder meer samen met Jimmy Hasselbaink, Gustavo Poyet, Gianluca Vialli en Dennis Wise. In die periode was Ruud Gullit ook nog even zijn manager. De Goeij won met Chelsea onder meer de Europa Cup II en de FA Cup. Vanaf 2003 speelde de keeper nog drie jaar in de League One, bij Stoke City.

De besnorde keeper werd vanwege zijn no-nonsense uitstraling ook wel ‘Ed Konijn’ genoemd. Velen zagen de nuchtere Hollander als een vreemde eend tussen alle ijdele voetbalsterren. De anti-held was daarom voer voor cabaretiers, waaronder Theo Maassen.

“Say Oeh Ah” Ed de Goeij speelde 31 interlands voor Oranje.

(Foto – ANP Foundation)

Eén reactie

  1. Fabuleuze keeper. Maar zijn status als cultheld is mede ontstaan door de hobby van Ed : het oplossen van kruiswoordpuzzels. Say no more!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *