Éric Carrière

Eric Carrière (1973)

Éric Carrière (24 mei 1973) was een Franse middenvelder die successen kende bij FC Nantes en Olympique Lyon. Daarnaast speelde de spelmaker ook voor RC Lens en FC Dijon. Bekend werd Carrière nadat er een foto van hem gemaakt was waarin hij net een bal vol in het gezicht krijgt. De foto is hier te bekijken.

Carrière speelde tijdens zijn loopbaan voor slechts vier proflcubs, allen afkomstig uit zijn geboorteland. De spelmaker, die bekend stond om zijn fraaie traptechniek, begon zijn loopbaan als profvoetballer bij het bescheiden Club Muret op negentienjarige leeftijd. Na vier seizoenen nam FC Nantes hem over, waar hij in zijn eerste seizoen ploeggenoot was van Claude Makélélé. Ook in de West-Franse stad zou Carrière vier seizoenen blijven en in zijn laatste jaar werd hij landskampioen met FC Nantes. De twee seizoenen daarvoor werd telkens de beker gepakt.

In de zomer van 2001 kocht Olympique Lyon Carrière. Lyon was bezig met een enorme opmars in het Franse voetbal en met superspits Sonny Anderson in de aanval en vrije trappen-koning Juninho Pernambucano vlak daarachter won Carrière in zijn drie Lyon-jaren iedere keer de nationale titel. Ook  werd in 2003 de Franse supercup gewonnen. Tussen 2001 en 2006 speelde Carrière ook voor het nationale team van Frankrijk, maar met Zinedine Zidane als grootste concurrent brak hij nooit door bij Les Bleus. Tien wedstrijden speelde hij voor de nationale ploeg en vijfmaal scoorde hij. In 2001 won hij de Confederations Cup in aanloop naar het WK 2002.

In 2004 vertrok Carrière naar RC Lens, waar hij vier seizoenen zou blijven. Bij Lens werd ook de beroemde foto gemaakt waarin Carrière een bal vol in het gezicht kreeg. Na de degradatie in 2008 zou Carrière nog twee seizoenen voor FC Dijon voetballen waarna hij in de zomer van 2010 zijn carrière zou beëindigen.

(Foto: Wikipedia)

Previous Article

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Translate »