Francesco Totti (1976)

francesco-totti-1976

Francesco Totti (27 september 1976) werd doelpuntenmaker van beroep, speelde zijn hele voetballeven bij AS Roma en ging door Totti er bijna bij neer viel.

Totti voetbalde 24 jaar voor de ‘Giallorossi’ uit Rome en scoorde 307 doelpunten in 786 wedstrijden, waarbij hij zestien verschillende trainers ‘versleet’. Met zijn goals liet hij zelfs de inmiddels overleden Silvio Piola achter zich. Dit fenomeen maakte namelijk ‘slechts’ 290 goals in de Serie A waar hij 527 wedstrijden voor nodig had. Totti zou het ene na het andere record aaneenrijgen in zijn imposante loopbaan. Na zijn spelerscarrière kreeg Totti een functie in het bestuur van AS Roma.

Het mag geen verrassing zijn dat we Francesco al op 17-jarige terug vinden op het scoreformulier. In 1994 maakte hij namelijk zijn eerste goal in de Serie A. Dit in een wedstrijd tegen US Foggia. Totti, toen zelfs nog maar zestien, had al een jaartje eerder, op 28 maart 1993, onder trainer Vujadin Boskov zijn debuut gemaakt voor Roma tegen Brescia. Totti werd beschouwd als een groot talent maar moest het eerste seizoen nog wachten op zijn beurt getuige de twee wedstrijden waarin hij mocht opdraven. Hierin wist hij dus nog niet te scoren.

Records
De vele seizoenen die zouden volgen laten zich het beste samenvatten in de vele opzienbarende (andere) records die Totti wist te bemachtigen:

  • Oudste doelpuntenmaker ooit in de Champions League. Hij maakte het doelpunt in 2014 tegen Manchester City en was toen 38 jaar en 3 dagen oud. Hij scherpte dat record op dinsdag 25 november 2014 verder aan door opnieuw te scoren tegen FK CSKA Moskou (inmiddels 38 jaar en zestig dagen oud).
  • Met 250 doelpunten staat Totti eerste op de lijst van meeste doelpunten voor één club in de Serie A.
  • Totti scoorde tussen 2001 en 2010 145 doelpunten, waarmee hij de meeste doelpunten in één decennium in de Serie A maakte.
  • Met 39 derby’s (34 in de Serie A en 5 in de Coppa Italia) heeft hij de meeste Romeinse derby’s (tegen SS Lazio) gespeeld.

  • Door 13 doelpunten is hij ook recordhouder in de Romeinse derby.

  • Met 759 wedstrijden en 305 doelpunten is hij de meest actieve en productieve speler in de geschiedenis van AS Roma.
  • Totti kwam tot 88 wedstrijden en 37 doelpunten waarme hij de meest actieve en productieve speler voor AS Roma is in Europese wedstrijden.
  • en geen record maar wel opzienbarend: in het seizoen 2006/2007 miste hij zeven penalty’s.

Later werd bekend dat Francesco begin deze eeuw bijna naar Real Madrid was vertrokken. Het vooruitzicht om samen te spelen met de Braziliaan Ronaldo sprak hem aan, maar uiteindelijk koos hij ervoor om bij Roma te blijven. Zijn liefde voor ‘de rode club’ uit Rome was te groot. Zijn haat jegens ‘de blauwe club’ uit Rome ook.

Zo kreeg Totti in 2010 een boete van 20.000 euro omdat hij na de met 2-1 gewonnen derby tegen Lazio, demonstratief zijn beide duimen omlaag toonde aan de fanatieke aanhang van de tegenpartij. Wegens aanzet tot geweld werd hij veroordeeld en hij kwam goed weg met alleen de geldboete.

‘Il Bimbo de Oro’ (De Gouden Jongen), ‘Er Pupone’ (De Grote Baby) en ‘Er Capitano’ (De Kapitein). De bijnamen waren niet aan te slepen voor deze klasbak die van doelpunten maken zijn levenswerk had gemaakt. Totti pakte eenmaal de landstitel met Roma, won twee keer de Coppa Italia en werd met Italië in 2006 wereldkampioen. En dit terwijl het in 2006 juist zo dramatisch was begonnen…

Op 19 februari 2006 brak Totti zijn kuitbeen. Ook bleken zijn enkelbanden beschadigd. Hij werd kort daarna geopereerd. Na een relatief snel herstel, maakte hij in de zomer van dat jaar zijn opwachting op het WK van 2006. Vermoedelijk zou het WK zijn laatste klus zijn voor de ‘Squadra Azzurra’.

Totti had uiteindelijk een belangrijke bijdrage aan de wereldtitel. Hij schoot Italië naar de kwartfinale tegen Australië door in de 95ste minuut het enige doelpunt uit een penalty te scoren. Naast deze doelpunten was Totti op dit WK goed voor vier assists. Italië bereikte de finale en werd wereldkampioen door te winnen van Frankrijk. Dit was met recht Francesco’s grootste succes.

Moppen
Francesco Totti is in Italië vaak de hoofdpersoon in (flauwe) moppen. Hierbij twee voorbeelden die we u niet wilden onthouden: 1. Totti moet voor de rechtbank verschijnen. Rechter: “Wat is uw verdediging, meneer Totti?” Totti antwoordt: “Cafú, Samuel, Chivu en Panucci, meneer de rechter.” En 2. Een tragisch verhaal in de krant: de bibliotheek van Totti is volledig afgebrand. Het bestond uit twee boeken. Hij is ontroostbaar: “Nee! Ik was nog niet klaar met het inkleuren van het tweede boek!”

Dan breekt 28 mei aan van het jaar 2017. Er komt een einde aan een tijdperk Totti. Veertig jaren jong (!) was Francesco Totti tot ‘ie het welletjes vond. Eigenlijk had hij nooit willen stoppen maar ontkwam er niet aan. 24 seizoenen spelen op het hoogste niveau, 58 interlands (9 goals) en een indrukwekkende lijst records achterlatend.

Na zijn spelerscarrière kreeg Totti als waardering voor zijn prestaties meteen een functie in het bestuur van AS Roma aangeboden.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *