KENTUDEZENOG

Christian Panucci (1973)

Christian Panucci (12 april 1973) is een voormalig rechtsachter uit Italië. De mandekker boekte grote successen bij Real Madrid en AC Milan. Ook speelde hij 57 maal voor de Italiaanse nationale ploeg.

Panucci werd opgeleid door Genoa, de club waar hij in 1990 zijn debuut maakte als profvoetballer. Drie seizoenen lang speelde Panucci aan de Middellandse Zee. In 1993 werd hij gekocht door AC Milan, waar onder meer Marco van Basten, Marcel DesaillyDejan Savićević, Paolo Maldini en Jean-Pierre Papin voetbalden. In zijn debuutseizoen als Rossoneri wist Panucci direct beslag te leggen op de landstitel, een kunstje wat hij twee jaar later weer flikte met zijn club. Naast twee Serie A-titels werd in 1994 de Champions League en de Wereldbeker gewonnen. Een jaar later was Ajax in de Champions League-finale te sterk. Een puntertje van Patrick Kluivert besliste het duel in Wenen.

In 1996 trok Real Madrid de veelzijdige verdediger aan. Ook in Spanje speelde Panucci drie jaar en won hij veel prijzen. Onder meer een Spaanse landstitel en de Champions League in 1998. Overigens was het winnen van de Champions League een primeur voor Panucci; hij was de eerste Italiaan die de de cup met de grote oren won met Real Madrid. In 1999 verkaste Panucci weer naar Milaan. Maar ditmaal tekende hij niet voor AC, maar voor stadsgenoot Internazionale. Een groot succes werd  dit niet: De rechtspoot speelde slechts 26 wedstrijden in twee jaar en werd tevens driemaal uitgeleend. Aan Chelsea, AS Monaco en AS Roma.

De Romeinen waren wel tevreden over de optredens van Panucci in het geel-rode shirt, waarop men besloot de destijds 29-jarige speler te kopen voor ruim negen miljoen euro. In de Italiaanse hoofdstad verbleef Panucci zeven jaar en werd hij ook aanvoerder. Ook pakte hij met i Giallorossi prijzen: in 2007 De Copa Italia en de Supercoppa Italia en in  2008 nogmaals de Coppa Italia.  In 2009 besloot Panucci te gaan afbouwen bij Parma, waar hij één seizoen later zijn voetbalcarrière beëindigde.

Panucci speelde, zoals eerder gezegd, ook voor de Italiaanse ploeg. In 2006, toen Italië de Wereldbeker pakte, deed hij echter niet mee. Door een ruzie met toenmalig bondscoach Marcelo Lippi werd hij niet geselecteerd. Tijdens het EK 2008 was hij er wel weer bij. Oud-ploeggenoot Marco van Basten won destijds als bondscoach van Nederland in de groepsfase van Panucci & co.

Tegenwoordig is Panucci technisch directeur van Palermo.

FOTO: Paul Vreker – ANP


Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2021 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén