Theo Snelders (1963)

Theo Snelders

Theo Snelders (7 december 1963) was een keeper die zijn gloriejaren kende bij FC Twente en het Schotse Aberdeen. Ook keepte hij voor Glasgow Rangers en MVV.

Snelders groeide op in Westervoort, waar hij speelde voor de plaatselijke SV. Op zijn vijftiende brak hij door bij de amateurclub en werd hij eerste keeper bij de vierdeklasser. Een seizoen later vertrok hij naar FC Twente, waar hij op 14 december 1980 in de wedstrijd tegen Sparta een kans kreeg van trainer Hennie Hollink, door een blessure van André van Gerven. Zijn debuutwedstrijd tegen Sparta eindigde in 1-1 en de kritieken waren lovend.

Langzamerhand zou Snelders uitgroeien tot een vaste waarde bij de Tukkers. FC Twente zou in die jaren echter steeds minder presteren en in 1983 zelfs degraderen naar de Eerste Divisie, ondanks de aanwezigheid van spelers als Martien Vreijsen, Manuel Sanchez Torres, Epi Drost, Jan Sörensen, Martin Koopman, Evert Bleuming en Fred Rutten. In de zomer na de degradatie speelde Snelders wél het WK met Jong Oranje in Mexico. Na één seizoen zou FC Twente weer promoveren naar de Eredivisie en uitgroeien tot een stabiele subtopper. Snelders groeide uit tot een van de betere keepers van Nederland.

In 1988 vond de sluitpost het tijd worden voor een nieuw avontuur en tekende hij voor het Schotse Aberdeen, dat ongeveer 1 miljoen gulden neertelde voor de keeper. Bij The Dons zou hij een mooie tijd beleven, de club vormde een serieuze bedreiging voor het almachtige Glasgow Rangers, al zou de titel nooit gewonnen worden. Wel won hij met de club in 1990 zowel de Scottish League Cup als de Schottish Cup.

De laatste leverde winst op na een zinderende penaltyserie (9-8), waarbij Snelders de laatste penalty van Celtic pakte en zo uitgroeide tot de held van de dag. Snelders zou die jaren overigens niet de enige Nederlander zijn bij Aberdeen. Ook spelers als Theo Ten Caat, Hans Gillhaus, Peter van de Ven en Willem van der Ark speelden die jaren bij de oranjegetinte club.

In 1996 vertrok Snelders naar rivaal Glasgow Rangers. Daar zou hij voornamelijk acteren als tweede keeper. Hij keepte wel in de Champions League-wedstrijd tegen Ajax in 1996, die dankzij een excellerende Dani met 4-1 werd gewonnen door de Amsterdammers. Theo Snelders bouwde zijn carrière af in de Geusselt, hij tekende in 1999  MVV. Daar sloot hij zijn professionele carrière af in 2001.

Snelders had in zijn glorietijd de pech dat hij prima concurrenten had bij het Nederlands Elftal. Hans van Breukelen, Joop Hiele, Stanley Menzo en later Ed de Goeij kregen allemaal de voorkeur boven de Tukker. Niettemin kwam hij tot één interland, hij keepte de wedstrijd tegen Sovjet Unie op 22 maart 1989. Ook was hij reservekeeper bij het WK 1994, achter Ed de Goeij.

Na zijn loopbaan zagen we Snelders als keeperstrainer bij zijn oude liefde FC Twente.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *