Hans van Arum (1966)

Hans van Arum

Hans van Arum (Amersfoort, 23 december 1966) was een verdienstelijke spits die uitkwam voor Vitesse, Willem II, RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles.

Van Arum maakte op relatief late leeftijd zijn debuut in het profvoetbal. Zijn debuut maakte hij bij Vitesse op 22-jarige leeftijd pas op zijn 22ste waar hij toen speelde in de spits. Van Arum liet zich in zijn eerste seizoen echter meteen gelden door 10 doelpunten te scoren in 31 wedstrijden voor de toenmalige promovendus Vitesse. Door de inbreng van Van Arum eindigde Vitesse dat seizoen knap als vierde.

Ook in de seizoenen die volgden bleek Van Arum een waardevolle kracht voor Vitesse te zijn. Van Arum behaalde met Vitesse ook Europees voetbal en bleek daar ook van waarde te zijn. Tweemaal scoorde hij, eenmaal tegen Sporting Lissabon en andermaal tegen Derry City. Van Arum verloor echter langzamerhand zijn basisplaats en had ook voor het seizoen 1992/1993 geen uitzicht hierop. Mede hierdoor vertrok Van Arum in de winterstop van dat seizoen naar Willem II.

Van Arum vertrok naar Tilburg waar hij twee jaar onder contract zou staan. 59 wedstrijden speelde de spits daar en scoorde daarin veertien keer. Het was niet zijn beste periode waardoor hij ook besloot om naar Waalwijk te vertrekken. In vierenhalf seizoen bij RKC Waalwijk groeide Van Arum uit tot een gewaardeerde kracht in het elftal. Helaas traden er steeds meer terugkerende blessures op en kwam Van Arum niet altijd in actie, maar al met al presteerde Van Arum naar behoren in Waalwijk.

Van Arum sloot zijn carrière af in de Eerste divisie bij Go Ahead Eagles waar hij in 50 wedstrijden tot maar liefst 26 doelpunten kwam, een moyenne van meer dan 0.5. In 2002 besloot Van Arum om zijn carrière als profvoetballer te beëindigen.

Na zijn actieve voetbalcarrière ging Van Arum zich richten op het trainersvak. In 2006 kwam hij uiteindelijk terecht bij Topklasser Sparta Nijkerk. Van Arum liet zijn ploeg attractief voetballen en goed presteren wat hem in 2008 de Rinus Michels Award voor ‘Coach van het jaar van het Nederlands amateurvoetbal’ opleverde.

Zijn goede prestaties als trainer werden voor aanvang van het seizoen 2008/2009 beloond met een functie bij zijn oude club Vitesse als trainer van het beloftenelftal en assistent van hoofdtrainer Theo Bos. Na het ontslag van Bos werd Van Arum samen met Raimond van der Gouw kort interim trainer.

Na nog enkele korte uitstapjes werd hij in Januari 2013 trainer in de Verenigde Staten bij Houston Dutch Lions. Een zusterclub van Dayton Dutch Lions, beide clubs zijn van Erik Tammer. Hij zou daar toch niet al te lange tijd blijven. Op 28 Juni 2013 kwam namelijk naar buiten dat Hans van Arum trainer was geworden bij Hoofdklasser SDV uit Barneveld.

(Foto: ANP – Ed Oudenaarden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *