Arnold Scholten (1962)

Arnold Scholten

Arnold Scholten (5 december 1962) was een middenvelder die ook wel bekend stond als de ‘witte Socrates’. Hij speelde in zijn carrière voor zowel Ajax als Feyenoord.

De Bosschenaar begon zijn professionele voetbalcarrière uiteraard in zijn geboortestad, nadat de plaatselijke FC hem had ontdekt bij BVV. In de Vliert maakte hij snel carrière. Samen met spelers als Hans Gillhaus, Jan van Grinsven, Hendrie Krüzen en Fred van der Hoorn maakte hij deel uit van een prima selectie die zowel in 1985 als 1986 op de zesde plaats eindigde in de Eredivisie.

In 1986 vertrok Scholten naar het Ajax van trainer Johan Cruyff. Bij de Amsterdammers werd hij nooit een onomstreden basisspeler. Al mocht hij regelmatig optreden in het eerste elftal. In 1989 vertrok hij daarop naar aartsrivaal Feyenoord, dat hem meer perspectief bood op een basisplaats.

In Rotterdam maakte hij uitstekende tijden mee. Onder Willem van Hanegem en met spelers als Gaston Taument, József Kiprich, John de Wolf en Peter Bosz werd de ploeg landskampioen in 1993 en werd vier keer de KNVB-beker gewonnen.

Toch keerde hij weer terug naar Ajax. In 1995 haalde Louis van Gaal hem terug naar Amsterdam als ervaren man. Ajax had net de Champions League gewonnen en mocht in 1996 voor de tweede maal als finalist opdraven. Als invaller kon de ‘witte Socrates’ niet voorkomen dat de ploeg na strafschoppen verloor van Juventus, al benutte hij wel koel een van de penalty’s.

Als geboren Bosschenaar was de cirkel rond voor Arnold Scholten toen hij, na een uitstapje in Japan bij JEF United, weer terugkeerde in zijn stad, bij de club waar hij ooit zijn carrière was begonnen. Bij FC Den Bosch speelde hij nog drie seizoenen, onder meer samen met Harry van der Laan, wederom Fred van der Hoorn en Jan Michels. Nadat hij met zijn maten de ‘Blue White Army’ in 2001 weer terug had gebracht naar de Eredivisie, was het genoeg en zette een van de beste Bossche spelers ooit een punt achter zijn carrière.

Velen vragen zich nog steeds af waar Arnold Scholten nou zijn naam ‘witte Socrates’ aan te danken heeft. Deze bijnaam is ooit in het leven geroepen door zijn toenmalige Oostenrijkse ploeggenoot Gerard Aichorn. Waarschijnlijk omdat Scholten dezelfde laconieke speelwijze had als heeft als het inmiddels overleden Braziliaanse voetbalicoon.

Inmiddels is Arnold Scholten hoofd opleidingen bij FC Den Bosch.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *