Harvey Delano Esajas (1974)

Harvey Delano Esajas

Harvey Delano Esajas (13 juni 1974). Zelden een speler gezien met zo’n mooi rijtje aan clubs achter zijn naam en zo weinig gespeelde wedstrijden…

Esajas is oom-zegger van Steve van Dorpel, een van de spelers die om het leven kwam bij de SLM-ramp in Suriname. En de man ook die hem inspireerde om profvoetballer te worden. Vooral in zijn jonge jaren werd Esajas bestempeld als onhandelbaar maar toch had hij genoeg talent en zou hij doorbreken in het profcircuit.

Ondanks de weinige speeltijd in zijn loopaan is er genoeg amusants te vertellen over Esajas. Het begon voor Harvey bij de jeugdopleidingen van Ajax en RSC Anderlecht, maar hij kwam uiteindelijk terecht bij Feyenoord. In de voorbereiding van het seizoen 1993/1994 speelde Feyenoord een oefenwedstrijd tegen het Helders Elftal. Tijdens dit duel sloeg Esajas een amateurspeler een gebroken kaak. De twee spelers die op basis van getuigenverklaringen werden geschorst waren Ulrich van Gobbel en Henk Fräser, maar die hadden het beiden niet gedaan..

De echte boosdoener Esajas werd dus niet gestraft, maar haalde met deze ‘Helderse affaire’ wel de landelijke media. Er was echter geen enkel bewijs omdat de amateuropname, die er wel degelijk was, op raadselachtige wijze was verdwenen. Het verhaal gaat dat Feyenoord voor het bedrag van 1000 gulden de beelden heeft opgekocht en zo de zaak in de doofpot heeft willen stoppen.

Harvey Delano Esajas

In het seizoen 1993/1994 debuteerde Esajas in de klassieker tegen Ajax, en scoorde meteen een doelpunt. Op aangeven van John van Loen schoot hij met links de bal achter de kansloze Edwin van der Sar. (Zie de beelden hieronder). Ondanks deze flitsende start, speelde Esajas slechts acht duels (één goal) voor de Rotterdammers en brak hij er uiteindelijk niet door. Een tijd zonder betaald voetbal brak aan. Tot in 1996, toen Esajas eindelijk een nieuwe club had gevonden en naar FC Groningen vertrok.

In de tien wedstrijden die Harvey Esajas in Groningen speelde, scoorde hij 0 keer en kreeg in totaal 0 gele, 0 geel-rode en 0 rode kaarten. Zijn grootste overwinning was de 0-3 in de uitwedstrijd tegen Emmen op 27-11-1996. Zijn grootste nederlaag was de 3-1 in de uitwedstrijd tegen Feyenoord op 09-10-1996. Het gemiddelde winstpercentage in zijn wedstrijden was 30,00%. Met dank aan FCGStats.

Ook bij de ‘trots van het Noorden’ werd het een kort voetbalhuwelijk en dit deed hij dunnetjes over bij Cambuur, waar Esajas wel onder contract stond maar zelfs niet eens aan spelen toe kwam. Na zijn zeven wedstrijden die hij in het seizoen 1998/1999 bij Dordrecht’90 speelde, verdween hij opnieuw uit beeld. Esajas ging naar Spanje waar hij in de Segunda Division B voor CD Móstoles speelde. In Madrid ging hij in een restaurant werken en via vriend Clarence Seedorf kon hij bij Real Madrid Castilla meetrainen.

Hierna speelde Harvey vanaf het jaar 2000 voor Zamora CF. Hij had in Zamora kort een discotheek en had ook een antiekzaak. Nadat verdere stages bij AC Fiorentina en Torino FC op niets waren uitgelopen, besloot Esajas een punt achter zijn carrière te zetten.

Ober, bordenwasser en circusmedewerker; het zijn de benamingen, of moeten we stellen: scheldwoorden (?) voor Esajas van die periode in de loopbaan van Esajas. Zeker ook omdat hij het voetbal vaarwel leek te hebben gezegd en hij daadwerkelijk ging werken in het circus. Het leek einde voetbalverhaal, maar niets was minder waar..

Na twee jaar zonder profvoetbal kwam Esajas dankzij wederom Clarence Seedorf terecht bij een nieuwe club. Deze keer niets minder dan het grote AC Milan. De inmiddels 31-jarige verdediger kon tot zijn grote opwinding en ieders verrassing een contract voor een jaar tekenen. Dit nadat hij was gebruikt als experiment. Het was de bedoeling hem met een speciaal programma weer helemaal fit te maken.

Vier maanden afzien door keihard te trainen en biologisch voedsel te eten, maakten hem weer wedstrijdfit. Van 125 kilogram ging de weegschaal van Esajas naar 90.. Zijn instelling en harde werken kreeg beloning. Hiermee verdiende hij een jaarcontract! Het werd echter een teleurstelling. Alleen in het bekerduel met Palermo mocht de stevige verdediger zes hele minuten, 5 balcontacten, opdraven. De concurrentie was moordend en zijn contract werd niet verlengd.

Esajas bleef wel actief in het Italiaanse voetbal. De linksback verkastte in 2005 naar AC Legnano, dat uitkomt in de Serie C. De club, die werd voorgezeten door oud-Milanees Marco Simone, had ook de oud-NAC’er en broer van Clarence, Chedric Seedorf gehaald. Hier speelde Harvey nog drie duels om er na een potje bij Calcio Lecco 1912 de brui aan te geven. Al met al kan hij terug kijken op een kleurrijke carrière: tien clubs, 59 wedstrijden en zijn enige goal maar wel mooi die ene in de klassieker tegen Ajax! En..zijn enige wedstrijd, maar wel mooi voor DE ‘Rossoneri’!

Harvey Delano Esajas kreeg de uitdaging als trainer van het 1e elftal van SC Buitenveldert. Ook was hij actief voor de Johan Cruyff Foundation en had hij een stichting die probleemjongeren helpt.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *