Het EK-overzicht: Nederland – Duitsland

Vanavond zal Nederland het opnemen tegen Duitsland. Om 20.45 zullen de mannen van Bert van Marwijk de strijd aangaan met de eeuwige rivaal, wetende dat een overwinning keihard nodig is. Want met een gelijkspel, laat staan een nederlaag,  zou dit zo goed als uitschakeling betekenen. Een zeldzame uitschakeling. Want tot dusverre overleefde Nederland altijd de eerste ronde van het EK als Oranje er zich ook voor gekwalificeerd had.

Nederland heeft qua EK’s geen hele lange historie als het gaat om onderlinge duels. slechts viermaal speelde Nederland tegen Die Mannschaft tijdens een Europees kampioenschap. Kent u deze Nog heeft de wedstrijden voor u opgezocht en hieronder valt het verleden te lezen en te bekijken. Kijk, geniet en krijg hoop, want als het om Europese kampioenschappen gaat, slaan wij naar de goede kant van de balans uit!

 

De eerste EK-ontmoeting: 1980

De eerste ontmoeting op een Europees Kampioenschap met onze Oosterburen was tijdens het EK in Italië. Waar Nederland de kwalificatie voor het toernooi nog veilig stelde door Oost-Duitsland met 3-2 te verslaan, was tijdens het toernooi West-Duitsland  met  3-2 te sterk. Na het trauma van ’74 verkocht de Duitse middenvelder Klaus Allofs een volgende dreun door de drie treffers te maken. De doelpunten van Johnny Rep en Willy van de Kerkhof waren enkel voor de statistieken. Om het leed nog te verzwaren won West-Duitsland het toernooi ook nog eens, België bleek in de finale eveneens de mindere.

De tweede EK-ontmoeting: 1988

1988 werd het jaar dat alle frustraties eruit werden gespeeld. Het EK van ’88 werd in West-Duitsland gehouden en met een 1-2 overwinning werd veertien jaar opgekropte woede in het hol van de leeuw weg gespuugd. De Duitsers kwamen via Lothar Matthäus nog wel op een 1-0 voorsprong, maar Ronald Koeman en Marco van Basten trokken dit recht. Een waar volksfeest brak los in het Volksparkstadion van Hamburg, dat een passend vervolg kreeg in München. Aldaar won Nederland met 2-0 van de Sovjet-Unie en kroonde zich zodoende tot Europees kampioen.

De derde EK-ontmoeting: 1992

Vier jaar na de heroïsche zege in Hamburg troffen Nederland en Duitsland zich in de groepsfase van het EK in Zweden opnieuw. Duitsland, sinds dit EK zonder het voorvoegsel ‘West’, werd opnieuw op een nederlaag getrakteerd. Door treffers van Frank Rijkaard en Ronald Koeman stond Nederland voor rust al met 2-0 voor. Na rust nam Jurgen Klinsmann de aansluitingstreffer voor zijn rekening, maar via Rob Witschge, die zijn eerste interlandtreffer maakte, had Nederland uiteindelijk het laatste woord. Het toernooi eindigde overigens voor beide landen in mineur, want Nederland werd in de halve finale uitgeschakeld door Denemarken, dat in de finale ook te sterk bleek voor Duitsland.

De vierde EK-ontmoeting: 2004

De tot vanavond laatste ontmoeting tussen Nederland en Duitsland was in 2004 in Portugal. Voor het eerst in de EK-historie leverde het duel tussen de buurlanden geen overwinning op. Torsten Frings bracht de Duitsers in de eerste helft nog wel aan de leiding, maar uit een voorzet van Andy van der Meijde, tegenwoordig spelend bij WKE Emmen, wist Ruud van Nistelrooy de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Nederland zou later in het toernooi worden uitgeschakeld door Portugal, Duitsland overleefde de groepsfase niet.

Van de 22 spelers die er in 2004 in Porto bij waren, zijn er zes ook dit toernooi bij. Voor de Duitsers is  Philipp Lahm er ook dit jaar bij, namens Nederland spelen Johnny Heitinga, Wilfred Bouma, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart mee. Arjen Robben kwam dit duel niet in actie, maar zat wel bij de selectie.


(Foto: ANP – ANP Foundation)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *