Hidetoshi Nakata (1977)

Hidetoshi Nakata (22 januari 1977) was een Japanse middenvelder die uitkwam voor onder meer AS Roma en Fiorentina. Nakata was één van de bekendste Aziatische voetballers van zijn generatie en door zijn verschillende bijbaantjes zoals het lopen van modeshows en het ontwerpen van kleding kreeg hij de bijnaam De Beckham van Azië. Dat hij ook goed kon voetballen blijkt wel uit het feit dat hij eveneens wordt gezien als de beste Japanse voetballer aller tijden.

Nakata voetbalde in de jeugd van verschillende middelbare scholen voordat hij in 1995 debuteerde bij Bellmare Hiratsuka. Bij de Japanse topclub won Nakata verschillende prijzen in de vier jaar dat hij er voor uitkwam. Onder meer pakte hij in 1996 de Aziatische Champions League en in 1997 en 1998 werd hij Aziatisch voetballer van het Jaar. Zijn sterke prestaties leverde hem in de zomer van 1998 een transfer op naar Europa. Het Italiaanse Perugia contracteerde hem. Anderhalf jaar speelde de spelmaker voor de club, waarna AS Roma hem overnam. Met de Romeinen werd hij in 2001 kampioen van Italië, samen met onder meer Gabriel Batistuta en Cafú als ploeggenoten.

Lang bleef Nakata niet in dienst van AS Roma, want na anderhalf jaar nam Parma hem over. In de kaasstad pakte hij in 2002 met de Coppa Italia zijn enige prijs met de club. Na drie seizoenen ging de Japanner spelen voor Bologna, om dat na één seizoen weer om te ruilen voor Fiorentina. Net als zijn periode bij Bologna, werd het in Florence ook geen groot succes, waardoor hij nog één seizoen speelde bij het Engelse Bolton Wanderers. Hier vormde hij samen met Jay-Jay Okocha een even technisch en geniaal middenveld als een blessuregevoelig middenveld. Ook de Engelse club verliet hij na één seizoen voetbal, om daarna de voetbalschoenen op te bergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *