Jaap van der Wiel (1960-2012)

Portret Jaap van der Wiel

Jaap van der Wiel (28 oktober 1960 – 11 mei 2012) was een sympathieke aanvaller die van 1983 – 1989 bij DS ’79 speelde en met de club in 1987 onverwacht promoveerde naar de Eredivisie. Hij overleed tijdens een wedstrijd van oud-FC Dordrecht op slechts 51-jarige leeftijd.

Van der Wiel werd door DS ’79 pas op zijn 22e weggeplukt bij de amateurclub ODS (Oefening Doet Slagen). Hij maakte zijn competitiedebuut op 18 september 1983 tegen FC Den Bosch. Trainer Hans Dorjee posteerde hem die wedstrijd naast John Linford. De wedstrijd tegen FC Den Bosch werd, ondanks een fraaie treffer van Edwin Gorter, verloren met 1-3.

Hoogtepunt uit zijn carrière was in 1987 toen DS ’79, met spelers als Theo Kulsdom, Kees Koudstaal, Bert Bartelings, Peter Matena en Marcel van der Net, onverwacht promoveerde naar de Eredivisie. De ploeg van toenmalig trainer Simon Kistemaker eindigde op de negende plek in de reguliere competitie. Maar als periodekampioen mocht het toch meedoen in de nacompetitie.

In een werkelijk heroïsche uitwedstrijd tegen de gedoodverfde favoriet Cambuur werd promotie beslecht. DS ’79 won die wedstrijd met 0-2. Van der Wiel gaf hierbij de assist op de eerste goal van Kees Koudstaal. Ook lokte de penalty uit waaruit Leen van der Weel in de rebound zou scoren. Hieronder zijn de legendarische beelden te bekijken. Het jaar erop zou DS ’79 overigens direct weer degraderen.

Een persoonlijk hoogtepunt van Van der Wiel was de eerste wedstrijd van het volgende seizoen in de Eredivisie. Namelijk op 16 augustus 1987 versloeg een ontketend DS ’79 aan de eigen Krommedijk subtopper FC Twente met liefst 4-1. Van der Wiel scoorde hierbij als invaller liefst driemaal. Koos Waslander tekende voor de andere treffer. De verfijnde aanvaller zou uiteindelijk tot 1989 spelen bij de Dordtenaren en in totaal 33 competitiedoelpunten scoren. Waarvan tien in de Eredivisie en 23 in de Eerste Divisie. Zijn afscheid was in stijl.

Van der Wiel scoorde tijdens zijn laatste wedstrijd in en tegen Heerenveen (3-1 nederlaag). Net als veel ploegmaten was Jaap van der Wiel tijdens zijn professionele carrière semi-prof. Overdag werkte hij als stratenmaker bij de gemeente Dordrecht, daarna volgde de training met met zijn maten bij DS ’79, destijds een hechte groep met veel jongens uit de streek.

Marco Boogers speelde tussen 1986 en 1988 als jont talent met Jaap van der Wiel samen in de aanval bij de Dordtenaren. Hij is nog steeds vol lof over zijn oud-ploegmakker: “Jaap was een heel lieve jongen. Had geen vijanden. Hij was ook erg populair bij de supporters. Dat kwam natuurlijk ook omdat hij Jaap echte Dordtenaar was. Hij was een pure liefhebber, was ook altijd  met het spelletje bezig. Een stijlvolle voetballer. Kappen, draaien, aan de bal was hij echt geniaal.

Het enige dat hij miste, was pure snelheid. Of hij hoger had kunnen spelen? Vind ik lastig om te zeggen. Hij wilde niet ten koste van alles hogerop. Als profvoetballer moet je ook wel eens met de vuist op tafel slaan of een schop kunnen verkopen of iemand een schop kunnen geven. Dat paste niet bij hem. Iemand anders zou misschien kwaad zijn als hij ernaast kwam te staan, als Jaap wissel stond wenste hij zijn medespelers gewoon succes. Een mooie vent, hij had normen en waarden hoog in het vaandel.”

Na zijn carrière bleef Jaap van der Wiel regelmatig zijn cluppie bezoeken, meestal met zijn vriend en oud-ploeggenoot Peter Matena. Ook trainde hij een aantal amateurclubs – op het moment van overlijden trainde hij GSC en speelde hij bij ODS in een lager elftal – en was hij vaste speler bij het team van oud-FC Dordrecht, waar hij nog steeds graag zijn kunstjes liet zien.

Van der Wiel overleed op slechts 51-jarige leeftijd. In het harnas, dat wel. Want in mei 2012, tijdens een wedstrijd van oud-FC Dordrecht tegen oud-Emma werd hij na 25 minuten spelen getroffen door een hartaanval. Van der Wiel overleed ter plekke.  De schok was groot in Dordt en omstreken.

“Ik zat in Spanje op dat moment, en werd daar direct gebeld. Ik kon het niet geloven”, vertelt Marco Boogers verder. “Een paar jaar ervoor was Bert Bartelings al overleden, en toen Jaap. Twee Dordtse jongens uit het succesteam van DS ’79. Opnieuw een harde klap. Zijn begrafenis kan ik me nog heel goed herinneren. Het was helemaal vol. Dat zegt alles over de populariteit van Jaap. Hij was erg geliefd.”

Ter nagedachtenis aan hem wordt er elk jaar een Jaap van der Wiel-toernooi in Dordrecht georganiseerd.

(Foto: Archief FC Dordrecht)

Eén reactie

  1. jaap was een hele goede voetballer en lief hebber tot het laats toe super vader en opa en natuurlijk zoon en broer voor altijd in ons hart
    je zus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *