Jack Koumans (1966)

Jack Koumans

Jack Koumans (23 april 1966) was in de jaren tachtig en negentig een sierlijke vleugelback van NAC.

Koumans speelde in de jeugd zelf bij VV Oosterhout (destijds WVO) om daarna de overstap naar de jeugd en later het eerste elftal van NAC te maken.  Daar speelde hij zo’n 300 wedstrijden betaald voetbal. Hij scoorde hierin drie goals. Na zijn professionele voetbalcarrière bouwde hij af bij de amateurs van VV Dongen.

NAC Breda is en was dé club voor Koumans. De verdediger met, toen nog, een fraaie vlassnor, speelde hier van 1986 – 1995. Het eerste jaar was rampzalig voor de club door financiële problemen. Op het nippertje werd de club uiteindelijk gered door supporters en het bedrijfsleven. Het seizoen erop was het slechtste seizoen ooit, wat sportieve prestaties betreft (17e plaats in de eerste divisie).

De seizoenen die erop volgden leverden steevast een plek in de nacompetitie op, helaas zonder resultaat. Tragisch was verder ook dat medespeler Andro Knel overleed bij de SLM-vliegramp van het Kleurrijke Elftal, 7 juni 1989. Koumans ontwikkelde zich verder in die jaren tot een betrouwbare back en werd een zeer populaire speler aan de Beatrixstraat.

Na acht jaar in de eerste divisie slaagde Koumans met NAC  er in 1993 eindelijk in promotie af te dwingen naar de eredivisie. In een nacompetitie met De Graafschap en Den Bosch won NAC namelijk alle wedstrijden, waarvan de laatste de beslissing bracht: Den Bosch-NAC 0-3. Een enorm supporterslegioen vergezelde de geelzwarten naar Den Bosch en maakte er een waar volksfeest van.

In een interview met de back van weleer noemt hijzelf de twee hoogtepunten in zijn carrière: “Het eerste hoogtepunt is het promotieduel met NAC in en tegen FC den Bosch met de huldiging op het bordes in Breda daarop volgend. En het tweede hoogtepunt was de wedstrijd NAC-Ajax  in’93/’94 (geloof ik) uitslag 1-1, met als directe tegenstanders Marc Overmars en Peter van Vossen.”

Jack Koumans woont tegenwoordig in Oosterhout en is tekenaar/constructeur van beroep.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *