Jan Kromkamp (1980)

Jan Kromkamp (17 augustus 1980) was een aanvallende rechtsachter die uitkwam voor onder meer Go Ahead Eagles, AZ Alkmaar, Liverpool en PSV. De verdediger speelde daarnaast ook nog in Oranje, waarvoor hij elfmaal uitkwam en mee ging naar het WK 2006.

Kromkamp debuteerde op twaalf september 1998 op achttienjarige leeftijd voor Go Ahead Eagles. Hij zou zich aan de Vetkampstraat al gauw opwerken tot een basisspeler en na twee seizoenen verliet hij Deventer om te gaan voetballen voor AZ Alkmaar. In Noord-Holland kende Kromkamp vervolgens een zeer goede periode. Onder trainer Co Adriaanse werd fris en aanvallend voetbal gespeeld en met onder meer  Barry van Galen en Tarik Sektioui als ploeggenoten werd in 2005 de halve finales van de UEFA Cup bereikt. Op dramatische wijze werd de finale echter gemist, want in de slotseconden van de verlenging scoorde Sporting Lissabon in de oude Alkmaarderhout, waardoor de Portugezen de finale in eigen huis bereikten. Kromkamp miste de beide wedstrijden tegen Sporting overigens door een blessure.

Het topseizoen in Alkmaar leverde Kromkamp wel een fraaie transfer op naar Villarreal, één van de ploegen die een seizoen eerder nog werd uitgeschakeld in de UEFA cup. In Spanje brak Kromkamp echter niet door. Hij speelde een halfjaar voor de ploeg, waar sterren als Juan Roman Riquelme, Diego Forlan en Marcos Senna destijds ook onder contract lagen. In januari 2006 trok Liverpool de blonde back aan. Het eerste halfjaar bij The Reds ging nog heel aardig voor Kromkamp. Hij speelde uiteindelijk dertien wedstrijden voor de club en won  de FA Cup. Het jaar daarop kwam Kromkamp echter maar in één duel in actie, waarna hij in de zomer van 2007 voor PSV tekende.

In Eindhoven was het eerste van de in totaal vijf seizoenen Kromkamp’s beste. Niet alleen pakte hij twee landstitels en een Johan Cruijff-schaal, ook speelde hij weer veel en regelmatig. In de drie seizoenen daarop kreeg hij vervolgens steeds meer last van blessureleed, waarna hij in 2011 PSV verliet en een contract tekende bij Go Ahead Eagles. Het eerste jaar als basisspeler, het tweede seizoen -mede door veel blessureleed- als reserve. Wel promoveerde hij in zijn tweede jaar met de Eagles naar de Eredivisie, waardoor voor Kromkamp de cirkel helemaal rond was en hij een punt achter zijn loopbaan zette. (Foto: Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *