John van den Brom (1966)

John van den Brom

John van den Brom (4 oktober 1966) was een technisch begaafde middenvelder, die gemakkelijk zijn doelpunten meepakte.

Van den Brom begon zijn carrière bij de amateurs van APWC in Amersfoort en maakte nog in zijn jeugd de overstap naar AFC Quick 1890, eveneens een amateurvereniging uit Amersfoort.

Hierna ging Van den Brom naar Vitesse. Zijn carrière zou synchroon lopen aan de opmars die Vitesse aan de hand van voorzitter Karel Aalbers zou meemaken als laagvlieger in de Eerste Divisie naar de nationale subtop. In 1990 werd de bekerfinale gehaald (1-0 verlies tegen PSV) en diverse malen werd in Europees verband gevoetbald op Nieuw Monnikenhuize. ‘Brom’ speelde samen met legendarische spelers als Theo Bos, René Eijer, Rick Hilgers, Huub Loeffen en Martin Laamers. Van den Brom wist in zeven seizoenen 80 keer te scoren. Hiermee werd hij vier keer de club topscorer van Vitesse.

Voor het seizoen begin van het seizoen 1993/1994 maakte van de Brom de overstap naar Ajax, waar hij werd binnengehaald als opvolger voor Wim Jonk. Van den Brom verloor de concurrentie op zijn favoriete positie, die van controlerende middenvelder, echter al snel van Frank Rijkaard. De Amersfoorter speelde zijn eerste seizoen regelmatig, maar moest voornamelijk via de zijlijn toezien dat Ajax een veelvoud aan prijzen binnensleepte, zoals de Champions League in 1995.

John van den Brom vertrok na dat seizoen samen met Peter van Vossen naar Turkije, waar hij ging voetballen bij Istanbulspor dat toen onder leiding stond van Leo Beenhakker. In 1996 verlieten Van den Brom en Van Vossen Turkije vanwege een salarisachterstand.

Een seizoen later keerde hij terug op het oude nest bij Vitesse waar hij vervolgens opnieuw vijf seizoenen speelde. Hier werd hij nog eenmaal clubtopscorer, waarmee zijn totaal op vijf kwam, wat tot heden nog geen speler heeft geëvenaard. Op de topscorerslijst aller tijden staat Van den Brom op de tweede plaats met 93 doelpunten. De middenvelder sloot zijn carrière af bij De Graafschap, waar hij twee seizoenen, en wederom met zijn vriend Van Vossen, speelde.

Van den Brom kwam twee keer uit voor Oranje en scoorde daarin één keer. De wedstrijden tegen Malta en San Marino werden respectievelijk met 8-0 en 6-0 gewonnen.

Na zijn carrière werd Van den Brom trainer. Na verbintenissen bij AGOVV, ADO Den Haag en Vitesse en Anderlecht tekende hij in september 2014 een contract als hoofdtrainer van AZ.

(Foto: ANP – Toussaint Kluiters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *