René Eijer (1963)

Rene Eijer

René Eijer (1 januari 1963) was een elegante linkspoot van Sparta, VVV en Vitesse die in 1993 abrupt zijn voetballoopbaan moest beëindigen nadat bij hem Multiple Sclerose (MS) werd geconstateerd.

Eijer tekende op zijn zeventiende zijn eerste profcontract bij Sparta, waar hij debuteerde onder de kleurrijke Welshman Barry Hughes. Hij maakte onderdeel uit van een memorabele selectie, met onder meer Louis van Gaal, Wout Holverda, John de Wolf en Ronald Lengkeek. Hij speelde in 1985 ook mee met de legendarische Europa Cup-tweeluik tegen Hamburger SV, die door Sparta met penalty’s werd gewonnen.

De man, die bekend stond om zijn verfijnde techniek en zijn uitstekende linkerbeen tekende in 1987 een contract bij VVV. Met de ploeg uit Venlo presteerde Eijer het eerste seizoen uitstekend met een vijfde plaats onder Jan Reker, maar het seizoen daarna degradeerden de Limburgers naar de Eerste Divisie.

Voor Eijer tijd om ergens anders emplooi te vinden. Hij tekende in 1989 bij het net gepromoveerde Vitesse, waar hij zijn trainer Bert Jacobs weer tegenkwam, onder wie hij ook bij Sparta had gespeeld. De Arnhemmers beleefden in die periode een opmars. Direct na de promotie bereikte de ploeg de bekerfinale en werd de vierde plaats gehaald, een ongekend succes. Onder meer John van den Brom, Raymond van der Gouw, Huub Loeffen en Martin Laamers maakten onderdeel uit van de geel-zwarte formatie. Met de ploeg speelde René Eijer mooie Europa Cup-wedstrijden tegen Derry City, Dundee United en Real Madrid. Hij leverde veel assists en scoorde regelmatig met fraaie vrije trappen.

In de voorbereiding op het seizoen 1993/94 ging het opeens mis bij de linkermiddenvelder. Er werd MS geconstateerd. Een grote klap voor de speler, die abrupt met voetballen moest stoppen. Gelukkig stabiliseerde de ziekte zich later, Eijer verklaarde een tijd terug nog amper last te hebben.

Na zijn voetbalcarrière werd René Eijer jeugdtrainer bij Vitesse, Fortuna Sittard en PSV. Ook was hij assistent-bondscoach van Aad de Mos bij de Verenigde Arabische Emiraten. Op dit moment is Eijer hoofdtrainer van Fortuna Sittard.

(Foto – ANP Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *