John William Aldridge (1958)

John William Aldridge (18 september 1958) was een een productieve en recordbrekende kopsterke centrumspits van Liverpool, Newport County, Oxford United, Real Sociedad en Tranmere Rovers.

De met een snor gekenmerkte Aldridge begon, als twintiger,  zijn loopbaan bij Newport County. Hier speelde hij 170 matches waarin zijn naam 70 maal achter een doelpunt werd gezet. In 1984 verkaste de Ier voor £78000 naar Oxford United. Hier kwam hij 114 keer in actie waarbij hij 72 maal het net wist te vinden. Hij wist drie hattricks te produceren en zelfs in één wedstrijd vier maal te juichen.

Aldridge speelde van 1987 – 1989 voor Liverpool, de club waarvan hij als kind een grote fan was. Vast ook mede door zijn goal tegen het Manchester United van de toen debuterende trainer Alex Ferguson in 1986. Voor £750,000 werd Aldridge binnen gehaald als vervanger van een andere plaatselijke grootheid; Ian Rush die naar Juventus ging.

Samen met Peter Beardsley en John Barnes vormde Aldridge één van de meest attractieve aanvalslinies van Liverpool. In 1988 won de ‘Liverpool-legend’ met zijn club de Engelse titel en in 1989 de FA Cup. ‘Aldo’ trok 83 keren het rode shirt aan van ‘The Reds’. Hij wist precies 50 maal te scoren.

Aldridge scoorde in 1988 beide doelpunten in de halve finale van de FA Cup tegen Nottingham Forest. Waaronder een memorabele volley. In de finale wachtte Wimbledon. Bij een 1-0 achterstand mocht Aldridge een pingel nemen. Hij faalde jammerlijk. Omdat hij dat seizoen elke penal in dezelfde hoek had geschoten stopte  Wimbledon goalkeeper Dave Beasant de inzet. Aldridge werd gewisseld en Liverpool verloor.

In 1989 was het andersom: de titel ging niet naar Liverpool, de FA Cup wel. Ian Rush was terug gekeerd omdat hij niet kon aarden in Italië. Waar velen dachten dat dit ten koste zou gaan van John Aldridge, werd dit door manager Dalglish geloochenstraft. Hij bewees dat beide prima samen konden spelen. Misschien juist wel omdat beide veel fysieke/ stilistische overeenkomsten hadden.

Aldridge werd topscorer van het seizoen met 22 goals. Acht doelpunten maakte hij in de FA Cup die Liverpool op eiste met een 3-2 overwinning op Arsenal. Ian Rush maakte de winnende, Aldridge de eerste.

Nadat Liverpool het kampioenschap verloor op één doelpunt besloot hij naar Real Sociedad te verhuizen. Hij zou de eerste niet-Bask zijn voor deze club. Ondanks 40 goals in 75 wedstrijden besloot hij weg te gaan. Zijn familie kon niet aarden.

Transmere Rovers zou de laatste club worden voor Aldridge. Na 243 potjes (138 goals) kwam er een einde aan zijn mooie loopbaan met indrukwekkende moyennes: Elke 1,8 wedstrijden een doelpunt (739 wedstrijden, 411 goals).

Met Ierland was de van Ierse immigranten afstammende  Aldridge actief op het EK 1988 en de WK’s van 1990 en 1994. In 69 interlands wist de aanvaller 19 maal te scoren. Acht hiervan waren tegen Letland, waar hij blijkbaar graag tegen speelde.. 1990 was het beste resultaat voor Ierland ooit: de kwartfinale.

Hij werd trainer van Tranmere Rovers (1996-2001) en werd analytics op TV. Daarnaast heeft hij een eigen kroeg: ‘Aldo’s’ aan de Victoria Street in Liverpool. De bar is een vaste favoriet voor Ierse Liverpool fans die komen kijken naar ‘the Reds’.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *