Joop ‘Jep’ de Kubber (1928 – 2002)

Joop 'Jep' de Kubber

Joop ‘Jep’ de Kubber (7 mei 1928 – 10 juli 2002) had international kunnen zijn, maar zegde af.. Speelde als middenvelder bij VUC, FC Amsterdam en Bordeaux.

De Kubber begon zijn loopbaan bij VUC in Den Haag. Hij werd in 1950 prof bij Girondins de Bordeaux waarvoor hij in 104 wedstrijden vier doelpunten maakte. In 1953 speelde hij mee in de watersnoodwedstrijd. Vanaf 1956 speelde hij voor BVC Amsterdam dat in 1958 fuseerde tot DWS/A. Hij beëindigde zijn loopbaan in 1961 na 95 wedstrijden voor de Amsterdamse clubs gespeeld te hebben.

In oktober 1950 speelde voetbalclub Bordeaux op het VUC terrein een wedstrijd tegen VUC dat met 2-0 van Bordeaux won. In de toenmalige 2e klasser speelde Joop de Kubber ‘op rechtshalf’ een uitstekende partij (hij was toen ook al een paar maal geselecteerd voor het Nederlands Militair Elftal. De Franse club legde onmiddellijk contact met hem en na het beëindigen van de militaire dienst (november 1950) vertrok de Hagenaar naar Bordeaux. Hij speelde 6 goede seizoenen bij Bordeaux.

In 1955 verzocht het bestuur van profclub Amsterdam de Hagenaar een contract te tekenen maar Bordeaux vroeg teveel voor zijn uitstekende halfspeler. Vervolgens had Amsterdam in 1956 bij het bestuur van Bordeaux meer succes en Joop de Kubber kwam weer naar Nederland terug.

In 1956 werd hij eenmaal geselecteerd voor het Nederlands voetbalelftal in plaats van Jan Klaassens. De Kubber wees de invitatie af toen hij hoorde dat Klaassens daar zwaar teleurgesteld over was. Hierna werd hij niet meer opgeroepen. Wel kwam hij uit voor het Nederlands Militair Elftal.

Toch speelde De Kubber één maal voor oranje, maar niet in het oranje, want dat mocht niet van de KNVB. De watersnood van 1 februari 1953 was namelijk reden om samen met andere, in het buitenland spelende, Nederlandse voetbalprofs middels een officieuze interland tegen de Fransen geld in te zamelen. Het ‘uitschot’, zoals de profs in Nederland in die dagen door de KNVB werden bestempeld, speelde voor 8000 toegereisde landgenoten in Parijs tegen een sterk Frankrijk en won met 1 – 2. De doelpuntenmakers waren Bertus de Harder en Bram Appel voor Nederland en voor Frankrijk Jean Saunier.

Voor Nederland kwamen verder uit: Gerrit Vreeken, Jan van Geen (spelend voor Nantes), Rinus Schaap (Racing Club de Paris), Cor van der Hart (Lille), Frans de Munck (1. FC Köln),  Bertus de Harder  (Bordeaux), Arie de Vroet (Rouen), Bram Appel (Stade de Reims), Kees Rijvers (St. Étienne), Theo Timmermans (Nîmes), Wilhelm van Lent (Lens) en Fred Röhrig (Roubaix). Gelegenheidstrainer was Edmond Delfour.

Van 1967 tot 1969 was Joop ‘Jep’ de Kubber  trainer van VUC. Ook trainde hij KFC en LVV Lugdunum en was hij werkzaam bij een bouwbedrijf. De Kubber was in 1953 gehuwd en kreeg drie kinderen. Joop de Kubber overleed in 2002.

(Foto: ANP – G. V.d. Werff)

3 reacties

  1. Hoi Ramon,

    Dat klopt maar dat was het Nederlands Militair Elftal.
    Die tellen wij niet mee.. 🙂

    Mvg
    Kudn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *