Joop Korevaar (1950)

Joop Korevaar

Joop Korevaar (13 december 1950) was een symphatieke verdediger die meer dan 500 wedstrijden speelde voor FC Den Haag. Naast voetballer was hij overtuigd Jehova’s Getuige.

Korevaar vertrok op zijn 16e van Gouda naar FC Den Haag. Daar zou hij onder trainer Vaclav Jezek zijn debuut maken op zijn 18e. Korevaar begon als spits, maar langzamerhand zakte hij naar de achterste linie. Uiteindelijk speelde hij de meeste wedstrijden als linksachter.

In Den Haag beleefde Korevaar mooie tijden, met mooie namen als Aad Mansveld, Lex Schoenmaker, Ton Thie en Aad Kila. De ploeg won in 1975 de beker en speelde diverse malen Europees voetbal. Legendarisch was het treffen met West Ham United in de kwartfinale van de Europa Cup II in 1976. De thuiswedstrijd werd mede dankzij uitblinker Aad Mansveld gewonnen met 4-2, de uitwedstrijd werd echter verloren met 3-1 waardoor West Ham de halve finale bereikte.

Semi-prof Joop Korevaar, in die periode ook assistent-boekhouder, zou tot 1982 meer dan 500 wedstrijden bij FC Den Haag spelen. De Gouwenaar stond bekend om zijn uitstekende wedstrijdmentaliteit en sportieve gedrag. Hij zou in zijn gehele carrière slechts twee gele kaarten ontvangen.

Korevaar stond niet alleen bekend om zijn voetbalkwaliteiten, hij was ook overtuigd Jehova’s Getuige. Even was men bang dat hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen zou hangen, nadat hij zich op zijn 19e had bekeerd. De eveneens bekeerde Peter Knowles, een voetballer van Wolverhampton Wanderers had dit even daarvoor namelijk wel gedaan. Korevaar kon zijn fans geruststellen: “Nergens in de bijbel staat dat ik op zondag geen sport mag bedrijven en dat ik geen betaling zou mogen accepteren.”

Wél bedankte Joop Korevaar voor Jong Oranje, nadat hij door bondscoach Fadrhonc was uitgenodigd voor de wedstrijd tegen Joegoslavië. Hij schreef de bondscoach een brief waarin hij liet weten dat hij alleen het koninkrijk Gods erkent en niet het koninkrijk der Nederlanden. Zo weigerde hij in 1972 ook de volksliederen mee te zingen bij de Europa Cup-wedstrijd tegen Spartak Moskou. Reserve De Caluwé verving Korevaar bij het spelen van het volkslied. Pas toen de laatste noten hadden geklonken, betrad Korevaar het veld.

(Foto: ANP -Foundation)

Eén reactie

  1. Geweldige voetballer, altijd sportief. Geloof ik één keer een gele kaart gehad voor een bal weggooien. Heel fijn mens ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *