Kakha Kaladze (1978)

Kakhaber “Kakha” Kaladze (27 februari 1978) is een voormalig verdediger die jarenlang de clubkleuren van AC Milan diende. De Georgiër speelde daarnaast ook nog voor Dinamo Tbilisi, Dynamo Kiev en Genoa. De gewezen mandekker is tegenwoordig politicus, hij is minister voor Regionale Ontwikkeling in zijn geboorteland.

Kaladze begon met voetballen bij Lokomotiv Samtredia, waar hij als aanvaller opviel. Enkele jaren later pikte Dinamo Tbilisi de jongeling op, waarna hij zich in de hoofdstad van Georgië ontwikkelde tot een solide vleugelverdediger. Vijf seizoenen lang speelde Kala voor de nationale topclub en dat ging gepaard met een hele rits aan prijzen. Ieder seizoen werd het landskampioenschap behaald, vier keer werd de nationale beker gepakt. In 1998 vertrok Kaladze op twintigjarige leeftijd naar Dynamo Kiev. De Oekraïners namen de inmiddels international over voor 280.000 euro.

Ook in Kiev ging het voor de wind. Kaladze won in de ruim drie jaar dat hij in Oekraïne speelde, ieder jaar de landstitel en met een uitstekend elftal, waar onder meer Andrei Shevchenko deel van uitmaakte, werd in 1999 de halve finales van de Champions League gehaald. FC Bayern München bleek uiteindelijk te sterk. In 2001 had AC Milan genoeg gezien en de Italianen namen de verdediger over van Dynamo Kiev. Kaladze kostte zestien miljoen euro, wat hem voorlopig tot de duurste Georgische voetballer ooit heeft gemaakt. In de modestad brak sportief gezien het beste van zijn loopbaan aan.

De verdediger won namelijk onder meer de landstitel, waar hij inmiddels al aan gewend was, maar ook tweemaal de Champions League en de Wereldbeker voor clubteams. Hoewel hij veel won, was Kaladze niet altijd zeker van zijn plaats. De veelzijdige verdediger, naast linksachter kon hij ook uitstekend als centrumverdediger uit de voeten, had door de jaren heen concurrentie van niet de minste verdedigers. Onder meer Cafú, Jaap Stam, Alessandro Costacurta, en uiteraard Paolo Maldini zorgden voor moordende concurrentie in Milaan. Desondanks bleef Kaladze ruim negen jaar verbonden aan de club, die hij in 2010 omruilde voor Genoa. Aan de Middellandse Zee bouwde Kaladze zijn loopbaan in twee seizoenen af, om in 2012 definitief te stoppen. Sinds 8 oktober 2012 is Kaladze minister van Regionale Ontwikkeling in Georgië. (Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *