Kew Jaliens (1978)

Kew Jaliens

Kew Raffique Jaliens (15 september 1978) startte als verdediger bij Sparta Rotterdam. Zijn actieve loopbaan eindigde in Melbourne. Hierbij het verhaal van de tienvoudig international die in Australië is blijven wonen.

Kew Jaliens
Kew Jaliens

Een lang verhaal kort: Tien interlands en een duel meer voor Jong Oranje. Bij AZ met grote trainers als Louis van Gaal, Co Adriaanse en Ronald Koeman gewerkt. En gespeeld voor Sparta Rotterdam, Willem II Tilburg, AZ Alkmaar, Wisła Kraków en uiteindelijk eindigend in Australië bij Newcastle Jets en Melbourne City.

In de jeugd bij DVC

De start van een prima voetballoopbaan begon in mei 1993 bij DCV in Krimpen. Hier voetbalde de rechtsback bij de Krimpenaren een jaar als C-, een jaar als B- en een jaar als A-junior. Zijn talent blijkt dus al snel en in die laatste periode beleefde Jaliens al op 16-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal van DCV. Het elftal dat toen onder leiding stond van Jan Everse.

S P A R T A

Rotterdam is de stad waar Kew zijn debuut in het betaalde voetbal maakte. Van de drie profclubs is het Sparta dat de rechtsbenige verdediger als eerste op de loonlijst kreeg. In het seizoen 1996/1997 kwam hij twee keer in actie. Jaliens werd een vaste waarde op ‘Het Kasteel’. Hij speelde er nog 66 wedstrijden voordat hij in 1999 naar Willem II verhuisde. Het was een gouden zet!

Willem II

Onder trainer Co Adriaanse was Jaliens vier en een half jaar een zekerheid in de defensie. Tot de zomer van 2004 kwam Jaliens in 147 wedstrijden in actie. Hierin scoorde hij vier maal. Uiteindelijk behaalde Willem II in het seizoen 1997/1998 de vijfde plaats en daarmee werd voor het eerst in 35 jaar Europees voetbal behaald. Na twee 3-0-overwinningen tegen het Georgische Dinamo Tbilisi in de eerste ronde, viel in de tweede ronde van de UEFA-cup het doek. Real Betis bleek na een gelijkspel (1-1) en een nederlaag (0-3) te sterk.

Het seizoen waarin UEFA-cupvoetbal werd gespeeld begon wisselvallig. Na uitschakeling in Europa werd de stijgende lijn ingezet. Na de winterstop was Willem II onoverwinnelijk en één wedstrijd voor het einde van de competitie eisten Jaliens en zijn teammakkers de tweede plaats achter kampioen Feyenoord op. Willem II mocht de UEFA Champions League in.

Het vertrek van steunpilaar Sami Hyypiä had het elftal echter duidelijk geen goed gedaan. In de Champions League werden slechts twee punten gepakt in een poule met Spartak Moskou, Sparta Praag en Girondins de Bordeaux. Ook in de eredivisie ging het niet lekker. Willem II werd negende en nog voor het einde van het seizoen nam Adriaanse ontslag.

AZ Alkmaar 

Jaliens merkte dat Willem II ‘geen respect meer’ voor hem had. Daarom besloot Kew Jaliens, toen 25, Tilburg te verlaten. Het was onrustig bij de Brabanders en daar had hij genoeg van. Ook een veel te laat aanbod getuigde volgens de Rotterdammer van vertrouwen. Een buitenlands avontuur viel af, want daar was zijn vriendin te geëmancipeerd voor. De verdediger hoopte op AZ. Want: “Daar zit een trainer die mij naar het Nederlands elftal kan loodsen.” En zo geschiedde in 2004…

Jaliens speelde van 2004 tot januari 2011 bij AZ. In Alkmaar zag de verdediger zich herenigd met trainer Adriaanse. Succesvol is zeker ook het woord voor deze periode. De bijnaam ‘mister Europacup’ als ultiem gevolg hebbende. Met 45 Europese wedstrijden voor AZ werd Jaliens namelijk recordhouder bij de club. Hij deelt deze eerste plaats nog steeds met met Maarten Martens. In het seizoen 2004/2005 kwam Jaliens tot 22 potjes. Twee keer kon de rechtsback juichend naar eigen helft gaan.

Ook in het seizoen 2005/2006 speelde de Rotterdammer in Alkmaar en maakte hij een dermate goede indruk op bondscoach Marco van Basten dat hij geselecteerd werd voor het Nederlands elftal. In het oefenduel tegen Ecuador maakte Jaliens zijn debuut in Oranje. Jaliens werd geselecteerd voor het WK 2006 in Duitsland, maar kwam alleen in de wedstrijd tegen Argentinië in actie. Dit kwam mede door een beenblessure die hij in de voorbereiding van het wereldkampioenschap had opgelopen.

In 2009 komt Jaliens niet meer in actie voor het Nederlands elftal. Wel werd hij geselecteerd als dispensatiespeler voor het Olympisch elftal dat in de zomer van 2008 speelde in Peking. Daarop volgde het meest succesvolle seizoen in zijn carrière: het landskampioenschap. Dit met topspelers als Maarten Martens, Mounir El Hamdaoui en Moussa Dembélé. Het was de tweede landstitel ooit in Alkmaar. Jaliens was reserve-aanvoerder achter Stijn Schaars.

Polen 

Inmiddels zijn we beland in het jaar 2011 en had Kew Jaliens een nieuwe trainer; Gertjan Verbeek. Deze zag geen basisklant (meer) in de Rotterdamse rechtsback. Daarop besloot Jaliens het buitenlands te proberen. In de winterstop van het seizoen 2010/2011 verkaste hij daarom naar de Poolse club Wisła Kraków. Hier was de trainer ook een bekende: Robert Maaskant. In Polen zou Jaliens in twee seizoen 46 maal op het veld verschijnen (1 goal). In 2013 nam Kew het vliegtuig naar Australië.

Geloof in Australië

Kew Jaliens speelde aan het einde van zijn profcarrière voor Newcastle Jets en Melbourne City. Toen hij stopte als profvoetballer, besloot hij met zijn gezin in Australië te blijven. In Australië kreeg Jaliens de baan als hoofdtrainer bij Weston Bears. Een club op het tweede niveau. Daarnaast werkte hij in de jeugdopleiding van Newcastle Jets. De verdediger die zo nu en dan zeker ook wist uit te delen is een belijdend christen. Hij schaamt zich dan ook niet voor zijn geloof en de Bijbel en maakt er daar geen geheim van.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *