Klaas Drost (1953)

Klaas Drost

Klaas Drost (11 juni 1953) is natuurlijk DE man van de legendarische solo tegen Ajax! De verdediger met markante snor werd later verdachte in een fraudezaak.

Schrikkeldag
29 februari, schrikkeldag (!), 1976 in het Oosterenkstadion te Zwolle. Drost is in de kwartfinale van de KNVB beker de rechtsback bij de eerstedivisionist. Bij een verrassende 1-0 tussenstand glijdt hij rond de middenlijn langs drie Ajacieden, omspeelt ook doelman Piet Schrijvers en tekent voor de tweede Zwolse treffer. Dan kun je zeker wel een beetje voetballen. Hierbij een beschrijving van zijn voetballoopbaan.

Drost begon zijn carrière in Zwolle en speelde er minimaal maar waarschijnlijk meer dan 148 wedstrijden (zeven goals). Het voetbal-einde was ook in Zwolle. Drost veranderde er tweemaal van clubnaam: het begon in 1977 bij PEC, het werd van 1971 tot en met 1982 PEC Zwolle (De naam van de stad was er bij gevoegd om een professionelere uitstraling te krijgen) en vanaf 1982 verdedigde Drost de clubkleuren van PEC Zwolle ’82. Het betreft hier echter telkens dezelfde club. Klaas Drost speelde als verdediger en debuteerde als 17-jarige in het eerste elftal van PEC.

Klaas, die in Zwolle en omstreken ook wel ‘Bulle’ (stier) werd genoemd om zijn onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen, laat voor het eerst echt van zich horen in 1971. PEC is inmiddels PEC Zwolle geworden en voor het eerst in haar bestaan gepromoveerd naar de Eerste divisie. De inmiddels 18-jarige, kleine en snelle Drost mag zo nu en dan komen opdraven in het eerste. De Telegraaf laat in november dat jaar al optekenen dat Drost de spits van de tegenstander in de spreekwoordelijke broekzak had. Van deze periode is verder niet bekend hoeveel wedstrijden hij speelde, laat staan hoe vaak hij doel trof.

Ajax
Opvallend is nog wel een feitje uit het seizoen 1971/1972: in de met 8-3 verloren KNVB-bekerwedstrijd tegen Ajax, scoorde Drost ook. Toen had zijn goal weinig waarde en is (bijna) iedereen het al weer vergeten maar enkele jaren later zou Drost dit dus nog eens dunnetjes over doen:

29 februari 1976. De legendarische bekerwedstrijd tussen het machtige Ajax en het kleine PEC uit de Eerste divisie. PEC won uiteindelijk met een 3-0 zege tegen het team van wijlen Rinus Michels. Doelpunten van Banhoffer, Drost en keeper Gerards via een pingel vellen de Amsterdammers. Michels, de succescoach was onder de indruk van Drost. Zijn handige dribbel werd later verkozen tot doelpunt van de maand. Er was na die kwartfinale sprake van dat Drost naar Ajax zou gaan. Maar tien dagen later brak hij in de met 1-0 verloren halve finale tegen Roda JC vlak voor tijd zijn been. De droomtransfer ging daarmee niet door.

Bekerfinale
Een ander historisch hoogtepunt volgde in 1977 toen PEC Zwolle zich als Eerste divisieclub wist te plaatsen voor de bekerfinale. Het Nijmeegse Goffert stadion was voor deze finale tegen FC Twente met 29.000 toeschouwers tot de nok toe gevuld. Ondanks een speloverwicht wist PEC Zwolle, met Klaas in de basis, in de reguliere tijd niet tot scoren te komen. In de verlenging sloeg FC Twente ongenadig hard toe via onder andere good old Epi Drost. Geen familie…

1978/1979 was het 68e jaar in het bestaan van de Zwolse voetbalclub PEC Zwolle. Dit werd ook een memorabel jaar voor Klaas Drost. Nadat de club het vorige seizoen kampioen werd in de Eerste Divisie kwam het nu voor het eerst in het bestaan van de club uit in de Eredivisie. Ook werd er natuurlijk weer deelgenomen aan het toernooi om de KNVB beker. Maar een finaleplaats leverde dat helaas niet meer op.

Eerste Divisie
Vanaf 1978/79 speelde PEC Zwolle tien seizoenen in de hoogste divisie met één tussenliggend seizoen in de Eerste Divisie (1985/86). Het eerste seizoen werd een uitstekende achtste plaats behaald. Vanaf 1981 domineerde het degradatievoetbal en ontstonden ook financiële problemen maar voor Drost veranderde er weinig; hij kwam wel opdraven en speelde er zijn wedstrijdjes.

Pas vanaf 1984 werd het minder. PEC Zwolle ’82 was in de eerste helft van 1983/84 een heuse subtopper, maar uiteindelijk ging het minder met de ploeg. In 1984/85 leidde dat uiteindelijk tot degradatie naar de Eerste Divisie. In 1986 wist PEC Zwolle ’82 onmiddellijk weer te promoveren via een tweede plaats in de competitie. Drost vond het allemaal welletjes. Hij kwam nauwelijks meer van de bank en scoorde niet meer. Een sportief einde was het gevolg.

Na het voetbal
De zestien onafgebroken jaren in Zwolle leveren Drost op dat de Zuid-tribune in het IJsseldelta Stadion naar hem vernoemd wordt. Een aantal PEC-fans komt daarop terug als in 2013 blijkt dat de clubicoon samen met zijn vrouw verdacht wordt van fraude. Op 4 november 2013 arresteerde de politie Drost op verdenking van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb) van het Bureau Maatschappelijke Ondersteuning in Harderwijk, waar hij de eigenaar van is. Uiteindelijk kreeg Klaas een taakstraf van 240 uur. Zijn echtgenote moest een werkstraf van 180 uur vervullen.

Genezen
In maart 2016 komt Klaas Drost er achter dat hij darmkanker heeft als Drost na de mysterieuze dood van zijn broer Wim, besluit zijn lichaam te laten onderzoeken. Na veel speurwerk en een chemotherapie geneest hij.

(Foto: ANP – Hans Steinmeier)

4 reacties

  1. Ken Klaas drost persoonlijk
    Van wat wat er hier op de site omschreven dat hij
    Pgb fraude heeft gepleegd klopt helemaal niets van heb de hele procedure meegemaakt en woon zelf ook ambulant onder zijn organisatie
    Uit onderzoek is gebleken dat er helemaal geen spraken was van fraude dus zou fijn zijn als de site wordt aangepast en dit verhaal wordt verwijderd hij was niet gearresteerd hij en zijn vrouw hadden zich zelf aangegeven bij het politiebureau omdat ze niks te verbergen hadden wat ook later zoals gezegd hebbende bleek niks er van klopte.
    Mvg Sjoerd

  2. Beste Sjoerd, dank voor je reactie! We kunnen nergens vinden dat hij is vrijgesproken, maar eerlijk gezegd ook niet dat hij uiteindelijk is veroordeeld. Daarom hebben we het aangepast aan de hand van jouw informatie. Mvg KudN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *