Magno Mocelin (1974)

Magno Mocelin

Magno Mocelin (26 februari 1974) was een Braziliaanse spits die in Nederland bekend werd als spits van FC Groningen.

Nederland leerde Magno kennen als speler van Gremio Porto Alegre, dat in 1995 de finale van de wereldbeker verloor van Ajax na strafschoppen. Magno was tijdens deze wedstrijd invaller en benutte zelfs een penalty in de strafschoppenreeks.

De rappe aanvaller verkaste naar Nederland en was bij FC Groningen de hoop in bange dagen, maar kon niet voorkomen dat de Trots van het Noorden degradeerde ondanks de aanwezigheid van uitstekende voetballers als Harris Huizingh, Erwin Koeman en natuurlijk Magno zelf.

Na een moeizaam begin in het Oosterpark, groeide de kleine, licht ontvlambare aanvaller uit tot de onbetwiste publiekslieveling. In zijn eerste seizoen wist de Braziliaan in 19 wedstrijden negen keer te scoren, waaronder twee goals in het uitduel tegen Heerenveen. FC Groningen eindigde het seizoen op de tiende plaats.

Een seizoen later kwam Magno in 28 duels tien keer tot scoren, waaronder twee goals in de wedstrijd tegen NEC. Desondanks degradeerde FC Groningen via de nacompetitie. In de Totodivisie speelde Braziliaan precies één wedstrijd, thuis tegen RBC.

De FC won met 6-0, onder meer dankzij twee goals en twee assists van Magno. Overigens had hij enkele dagen eerder al vier maal weten te scoren in het bekerduel tegen Emmen. Het bleek een afscheid in stijl. Wat volgde was een bliksemtransfer naar de Spaanse promovendus Alaves.

Door alle financiële problemen kon de nieuwbakken eerstedivisionist een bod van het Spaanse Alaves niet afslaan, waardoor Magno naar Spanje verkaste, het Groningse publiek logischerwijs zwaar teleurgesteld achterlatend. Bekijk de website van FCG Stats voor alle statistieken van Magno bij FC Groningen.

De Braziliaan haalde met Alaves in 2001 nog de finale van de UEFA Cup, al was hij nooit een vaste basisspeler bij de blauw-witten. De finale ging overigens na een zinderende wedstrijd met 5-4 verloren. Nederland zag hem later nog even spelen bij de Graafschap.

Dit was geen groot succes: “Ze spelen hier geen voetbal voor ons. ‘Alleen maar rennen en lange ballen, dan kom ik niet tot mijn recht.” Aldus de kleine Braziliaan. In 2009 sloot hij zijn carrière af op Cyprus, eerst bij AC Omonia en tenslote bij AEK Larnaca op Cyprus. Zijn loopbaan afsluitende met 67 goals in 370 wedstrijden.

Magno Mocelin ging een trainerscursus volgen in zijn vaderland Brazilië en ging er wonen in de zuidelijke stad Canoas.

(Foto: Wikipedia)

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *