Marcel Akerboom (1981)

Marcel Akerboom

Marcel Akerboom (28 oktober 1981) was een door Ajax opgeleide centrumverdediger die jarenlang de clubkleuren verdedigde van Fortuna Sittard. Speelde later ook voor FC Zwolle en Haarlem. Bouwde af bij de amateurs van Noordwijk.

Akerboom begon met voetballen als jong jochie bij VV Noordwijk. Rond zijn twaalfde Scoutte Ton Pronk hem en belandde hij in de jeugdopleiding van Ajax. Hij kreeg hij onder meer training van John van ’t Schip, Jan Olde Riekerink en Dirk de Groot. Akerboom doorliep de jeugdopleiding tot de A-junioren. Een doorbraak in het eerste elftal bleef voor de robuuste verdediger én aanvoerder helaas uit. Om toch zijn minuten te gaan maken op het hoogste niveau, besloot de achttienjarige verdediger in de zomer van 2000 over te stappen naar Fortuna Sittard.

De overstap van Akerboom naar Sittard liep uit op een nachtmerrie. In het eerste jaar wist Fortuna met hangen en wurgen nog degradatie te voorkomen. De afdaling naar de Eerste Divisie volgde echter uiteindelijk in 2002. Met slechts zeventien punten en drie overwinningen degradeerde de ploeg van Hans de Koning en Dick Voorn, die de in december ontslagen Hans Verèl hadden opgevolgd. Overigens was Verèl dat seizoen niet de eerste trainer die de laan uit werd gestuurd. Jan van Dijk (Roda JC) en Co Adriaanse (Ajax) gingen hem voor. De degradatie was vanzelfsprekend een ramp voor de club. Maar ook de ontwikkeling van Akerboom liep spaak door de degradatie. De selectie liep leeg en ervaren krachten als Rolf Landerl, Ruud Hesp en Mischa Rook verlieten de club. Hierdoor veranderde de rol van Akerboom drastisch. “Ik kwam binnen als de Benjamin. Na de degradatie ging bijna iedereen weg en kreeg ik een vaderrol. Dat heeft invloed op je spel. Je wilt je verantwoordelijkheid nemen en dan ga je forceren”, liet Akerboom later weten in gesprek met De Stentor.

Na enkele seizoenen in de kelder van het profvoetbal te hebben gebivakkeerd, vertrok Akerboom in de zomer van 2006 uit Sittard, al ging dat niet eenvoudig. Met de directeur was de afspraak dat Akerboom transfervrij kon vertrekken, maar een paar weken later werd dat onder de nieuwe directeur weer teruggedraaid. “Uiteindelijk heb ik in de zomer twee maanden salaris en vakantiegeld ingeleverd om weg te kunnen en van het gezeur af te zijn”, aldus Akerboom, die onderdak vond bij FC Zwolle.

Hoewel Akerboom in Zwolle 32 wedstrijden speelde, werd de optie in zijn eenjarige contract niet gelicht en kon hij wederom zoeken naar een nieuwe werkgever. Deze vond hij in Haarlem, waar hij van de zomer van 2007 tot het faillissement in januari 2010 bleef voetballen. Hierna verliet Akerboom het betaalde voetbal en ging hij verder bij de club waar het voor hem allemaal begon: VV Noordwijk. Na het seizoen 2013/2014 hield de solide verdediger het ook hier voor gezien en hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

(Foto: screenshot Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *