Marcelo Bordon (1976)

Marcelo José Bordon

Marcelo José Bordon (7 januari 1976) was een verdediger met een spijkerhard schot in het linkerbeen. De Braziliaan werd begin 2000 door VfB Stuttgart naar de Bundesliga gehaald, waarna hij ook nog enkele jaren voor Schalke 04 speelde. Hij beëindigde zijn loopbaan in de zandbakken van Qatar en werd na zijn carrière trainer.

Bordon begon met voetballen bij Botafogo in zijn geboorteland. Al snel pikte São Paulo hem op en gedurende het seizoen 1994/95 maakte de stopper zijn debuut in het eerste elftal. Eén van zijn ploeggenoten die jaren was het supertalent Denílson. Ook onder meer Edmilson, Juninho Paulista en Rogerio Ceni stonden destijds onder contract bij de topclub. Bordon ontwikkelde zich prima en in januari 2000 nam VfB Stuttgart de linkspoot voor 2,3 miljoen euro over. In Zuid-Duitsland trof de inmiddels bijna 24-jarige verdediger een ploeg met enkele grote namen. Sean Dundee was één van de spitsen en de ervaren Bulgaarse stylist Krasimir Balakov hobbelde ook nog mee.  Die Roten eindigden op een verdienstelijke achtste plaats waarmee men zich kwalificeerde voor de Intertoto Cup. Dat toernooi werd overigens gewonnen, waardoor VfB Stuttgart een seizoen later uitkwam in de UEFA Cup.

Het seizoen erop was niet al te best. Felix Magath was inmiddels de trainer en met een vijftiende plaats werd degradatie maar net voorkomen. Het Europese seizoen was wel redelijk succesvol: in de vierde rond werd men uiteindelijk uitgeschakeld door het Spaanse Celta de Vigo, waar onder meer Aleksandr Mostovoi onder contract stond. Ook in de DFB-pokal ging het heel aardig, want pas in de halve finale strandde de ploeg; Schalke 04 bleek met 0-3 te sterk. Bordon speelde dat voetbalseizoen 36 wedstrijden; eenmaal trof hij doel. Het derde jaar van Bordon in Stuttgart herstelde de club zich weer en werd men opnieuw achtste. Opnieuw werd de Intertoto Cup gespeeld en gewonnen, waardoor gedurende het seizoen 2002/03 de club opnieuw UEFA Cup speelde. Het seizoen 2002/03 werd overigens het beste jaar voor Bordon in Stuttgart. De talentvolle Kevin Kurányi kende zijn doorbraak en leidde de ploeg met vijftien doelpunten naar een tweede plaats en Champions League voetbal. Het jaar erop bleek werd het laatste seizoen voor de verdediger, die ook meermaals als middenvelder speelde, in het Gottlieb-Daimler-Stadion. De Braziliaan speelde Champions League en trok de aandacht van Schalke 04, dat hem in de zomer van 2004 voor vier miljoen euro overnam. In diezelfde zomer pakte Bordon en passant nog even de Copa America met de nationale ploeg van Brazilië.

In Gelsenkirchen werd Bordon ploeggenoot van onder meer Marco van Hoogdalem en Niels Oude Kamphuis. Ondanks een matige start van het seizoen 2004/05 finishte Schalke 04 op een knappe tweede plaats in de Bundesliga. De ervaren ploeg, waar onder meer ook Ebbe Sand, Mladen Krstajić en Sven Vermant voetbalden, speelden in Europees verband mee om UEFA Cup, nadat de Intertoto Cup gewonnen was. Voor Bordon de derde Intertoto-winst. Het Europese seizoen was verder geen groot succes. Men kwam de groepsfase nog wel door (tweede achter Feyenoord), maar werd de ronde daarna uitgeschakeld door Shakhtar Donetsk. Shakhtar werd op haar beurt overigens weer uitgeschakeld door AZ Alkmaar, dat uiteindelijk strandde in de halve finales.

Zes seizoenen zou Bordon actief blijven voor Schalke 04. In die jaren vormde hij een uitstekend verdedigingsduo met Krstajić en door zijn verwoestende schot en kopkracht pikte Bordon regelmatig nog een doelpuntje mee. Prijzen won de verdediger echter niet met Schalke. In de zomer van 2010 besloten speler en club niet met elkaar verder te gaan en vertrok Bordon naar het Qatarese Al-Rayyan, waar hij nog elf potjes meedeed en daarna zijn carrière beëindigde.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *