Matthijs van Toorn (1950-2007)

Matthijs van Toorn

Matthijs van Toorn (29 december 1950 – 21 november 2007) was een Nederlandse voetballer. Hij speelde voornamelijk in België, waar hij onder meer de kleuren van RSC Anderlecht, Sporting Charleroi en Club Luik verdedigde. Tijdens zijn carrière in België liet hij zich naturaliseren tot Belg.

Matthijs van Toorn werd geboren in Rotterdam en sloot zich op jonge leeftijd aan bij de jeugd van het plaatselijke Xerxes. Als tiener mocht hij er in het eerste elftal debuteren. De club werd in zijn eerste seizoen zevende, maar hield dan op met bestaan. Zo belandde de Van Toorn bij de buren van Feyenoord, waar hij een ploegmaat werd van onder meer Wim van Hanegem, Ruud Geels, Johan Boskamp en Wim Jansen.

Na twee seizoenen zonder speelminuten stapte de jonge middenvelder over naar stadsgenoot Excelsior Rotterdam. Daar werd hij een vaste waarde en kwam hij ook drie keer aan scoren toe. Na één seizoen ruilde hij de club in voor Fortuna, dat in de Eerste Divisie vertoefde.

In 1972 verhuisde Van Toorn naar België. Hij ging aan de slag bij tweedeklasser Sporting Charleroi. De Nederlander werd een vaste waarde bij de Zebra’s en promoveerde 1974 met de club naar Eerste Klasse. Tijdens zijn sterke spel in het seizoen 1977/78 trok hij de aandacht van Anderlecht, waar hij uiteindelijk naar vertrok.

In zijn tweede seizoen in Brussel groeide Van Toorn als verdediger uit tot één van de sterkhouders van het team. Toen Louis Carré en Victor Wégria het roer overnamen, viel Van Toorn uit het team. In 1983 zette hij een stap terug en verhuisde hij naar Patro Lensois. Nadien speelde hij nog voor Sint-Niklase SK en Union Hutoise. Uiteindelijk sloot hij af bij Prayon FC.

Na zijn loopbaan werd Van Toorn onder meer spelersmakelaar en ondekte hij onder andere Taye Taiwo, speler van o.a. AC Milan en Dynamo Kiev. In 2007 overleed hij ten gevolge van een ernstig virus dat hij eerder had opgelopen in Nigeria. Hij was in Afrika op zoek naar jonge, talentvolle voetballers.

(Foto: Delpher)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *