Mauro Tassotti (1960)

Mauro Tassotti

Mauro Tassotti (19 januari 1960) was een gerenommeerde en spijkerharde rechterverdediger die zeventien seizoenen voor AC Milan speelde. Was in januari dit jaar heel even hoofdcoach van de Rossoneri. Totdat Clarence kwam…

Mauro Tassotti was een snoeiharde verdediger die bijna zijn gehele carrière voor Ac Milan speelde. Meestal als rechtsback, maar ook in het centrum van de verdediging kon hij aardig uit de voeten. Net als zijn beruchte generatiegenoten Claudio Gentile en Giuseppe Bergomi liep Mauro nog wel eens tegen een geel- of roodgekleurde kaart op.

Tassotti begon zijn voetballoopbaan in 1978 bij Lazio in zijn geboortestad Rome. In 1980 maakte hij de overstap naar het noorden van Italië en tekende een contract bij AC Milan, dat toen nog uitkwam in de Serie B. Hij maakte de promotie mee naar de Serie A en was een niet weg te denken kracht in het Milanese ‘dreamteam’ dat eind jaren ’80 begin jaren ’90 de ene naar de andere prijs won. Tijdens de hoogtijdagen van Milan vormde hij een belangrijk onderdeel van de defensie. Aan de zijde van clubiconen Franco Baresi, Paolo Maldini en Alessandro Costacurta vormden ze een bijna niet te kloppen viertal. Maar ook in aanvallend opzicht was Tasssoti een belangrijke speler. Het leverde hem de bijnaam Djalma Santos op, naar de legendarische Braziliaanse verdediger. In 1997 beëindigde Tassotti op 37-jarige leeftijd zijn actieve loopbaan.

Zijn erelijst is indrukwekkend:

Europacup I: 1989, 1990
Champions League: 1994
Europese Super Cup: 1989, 1990, 1994
Wereldbeker: 1989, 1990
Serie A: 1988, 1992, 1993, 1994, 1996
Coppa Italia: 1989, 1992, 1993, 1994

Als international was Tassotti een laatbloeier. Pas op 32-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut onder bondscoach Arrigo Sacchi. Ondanks zijn goede prestaties bij Milan werd Mauro nooit eerder geselecteerd. Italië had stomweg teveel verdedigers van wereldklasse.

In 1994 kwam Tassotti voor het eerst in actie op een groot toernooi toen hij werd opgenomen in de selectie voor het WK voetbal in de Verenigde Staten. In de kwartfinale tegen Spanje deelde de verdediger een elleboogstoot uit aan Luis Enrique die daardoor bebloed en met een gebroken neus het veld moest verlaten. De scheidsrechter en zijn drie assistenten hadden niets gezien waardoor Tassotti onbestraft de wedstrijd uitspeelde. Italië won met 2-1 en ging door naar de halve finale. Op basis van tv-beelden werd Tassotti later alsnog door de FIFA geschorst voor acht wedstrijden. Dit betekende het einde van zijn interlandloopbaan.

Nadat Tassotti zijn actieve voetballoopbaan had beëindigd, trad hij in dienst als jeugdtrainer bij AC Milan. Deze functie vervulde hij tot en met 2001, waarna hij korte tijd het eerste elftal van AC Milan onder zijn leiding kreeg samen met Cesare Maldini. Zij werden de tijdelijke opvolgers van Alberto Zaccheroni die in maart van dat jaar was ontslagen. Omdat Tassotti niet over de benodigde papieren beschikte, maakte hij samen met Maldini het seizoen af waarna Fatih Terim het takenpakket overnam.

Mauro Tassotti ging daarna door als assistent-trainer onder de Turkse coach en zijn latere opvolgers Carlo Ancelotti, Leonardo en Massimiliano Allegri. Op 13 januari 2014 nam hij de functie van hoofdcoach over van die laatste. Op 15 januari stelde Milan Clarence Seedorf aan als trainer. Het waren twee fantastische dagen voor Mauro…

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *