Miroslav Klose (1978)

Miroslav Klose (9 juni 1978) was een Duitse veelvraat in doelpunten, prijzen én records. De in Polen geboren spits won in zijn rijke carrière onder meer het wereldkampioenschap voetbal en is topscorer aller tijden van de Duitse nationale ploeg. Bovendien is Klose de meest scorende WK-ganger ooit.

Klose werd geboren in de Zuid-Poolse stad Opole als zoon van profvoetballer Josef Klose, die destijds voetbalde voor Odra Opole. In november 1978 besloot Klose sr zijn voetbalgeluk in het buitenland te beproeven en tekende voor het Franse Auxerre van de legendarische oefenmeester Guy Roux. De kleine Klose, destijds nog geen halfjaar oud, bleef met moeder Barbara Jeż in Polen achter. Miroslavs moeder was het sporten overigens ook niet vreemd: Barbara was jarenlang onderdeel van de Poolse vrouwenhandbalploeg. Nadat Klose sr in 1984 zijn loopbaan had afgesloten bij het Franse FC Chalon, toog hij naar West-Duitsland en in 1986 kwam zijn gezin uit Polen over en was de familie Klose definitief herenigd. Miroslav ging in zijn nieuwe vaderland, waarvan hij de taal nauwelijks machtig was, voetballen bij SG Blaubach-Diedelkopf.

Relatief laat maakte Klose de overstap naar het profvoetbal. De spits volgde inmiddels al een opleiding tot timmerman, toen ineens FC Homburg op de stoep stond. De club uit Saarland wist de spits te verleiden tot een overstap en daarna ging het snel met de carrière van de bijna-timmerman. Voor Homburg scoorde hij eenvoudig en 35 kilometer verderop was het FC Kaiserslautern die Klose een jaartje na zijn komst in Homburg ophaalde. Op 15 april 2000 debuteerde Klose onder trainer Otto Rehhagel namens Kaiserslautern in de Bundesliga, door een kwartiertje voor tijd Jörgen Pettersson te vervangen. Dat seizoen zou Klose nog eenmaal in actie komen voor Die roten Teufel, waar onder meer Youri DjorkaeffMario Basler en Igli Tare ook onder contract lagen. Het seizoen erop was Klose veelal verzekerd van een basisplaats en scoorde hij negenmaal in de Bundesliga, waarvan de eerste viel op 20 november 2000 in de thuiswedstrijd tegen Werder Bremen.

In de jaren die volgden ontwikkelde Klose zich tot een makkelijk scorende spits die met name in de lucht sterk was. Voor het grote publiek werd dit zichtbaar in de interland Duitsland – Saudi-Arabië op het WK 2002, waarin hij met drie snoeiharde kopballen een hattrick produceerde. Tijdens dat WK vestigde Klose ook zijn eerste aansprekende record: hij werd de eerste speler die vijfmaal met het hoofd wist te scoren op een Wereldkampioenschap voetbal. Naast zijn vele treffers werd Klose ook populair vanwege zijn sportieve gedrag op het veld. Zo weigerde hij tijdens een wedstrijd in 2005 een strafschop te nemen, die in zijn ogen onterecht was gegeven.

Klose speelde toen al voor Werder Bremen, dat hem in de zomer van 2004 voor vijf miljoen euro overnam. In Bremen volgde een succesvolle periode voor de aanvaller, die een uitstekend tandem vormde met zijn Kroatische kompaan voorop: Ivan Klasnic. Het duo werd liefkozend K2 genoemd en tezamen moest de leemte worden opgevuld van de vertrokken Aílton, die jarenlang de ene na de andere treffer scoorde in het Weser stadion.  Met onder meer vormgever Johan Micoud nog op het middenveld kende Klose mooie jaren in het noorden van Duitsland, waar de oogst qua prijzen niet groot was: enkel de Ligapokal werd in 2006 gewonnen. Scoren deed hij wel aan de lopende band wat resulteerde in 53 Bundesligatreffers in drie seizoenen.

In de zomer van 2007 nam FC Bayern München de spits over van Werder. Vijftien miljoen euro werd voor de international betaald. In Beieren werd Klose een gewaardeerde kracht, maar doelpunten scoorde hij moeizaam. In vier seizoenen kwam Klose tot 24 treffers. De concurrentie met onder meer Luca Toni, Lukas Podolski en Mario Gomez was dan ook niet mals. Aan het einde van het seizoen 2010/11 besloot Klose te vertrekken naar Lazio Roma, dat vijf miljoen euro overhad voor de 33-jarige spits. De overgang was een schot in de roos voor club en speler; Klose was weer verzekerd van een basisplaats en beloonde dit vertrouwen met doelpunten. In 2013 werd met de Coppa Italia de enige prijs in Italiaanse dienst door Klose gepakt. Het absolute hoogtepunt in de carrière van de spits vond echter in de herfst van zijn loopbaan plaats: het grijpen van de wereldtitel in 2014.

Klose, die inmiddels 36 jaar was, pakte niet alleen goud met de Duitsers, vestigde hij nog een rijtje records. Zo werd hij de eerste speler die viermaal op rij een medaille won tijdens een WK (2002: zilver, 2006: brons, 2010: brons en 2014: goud), Klose is ook recordhouder van meeste kopdoelpunten binnen één WK (vijf stuks, 2002) en met 71 treffers is hij op moment van schrijven topscorer aller tijden van de Duitse nationale ploeg.

Na het WK 2014 voetbalde Klose nog twee seizoenen voor Lazio Roma en hing hij in 2016 op 37-jarige leeftijd zijn schoenen aan de wilgen.

Foto – Global Panorama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *