Johan Micoud (1973)

Johan Micoud

Johan Micoud (24 juli 1973) was een Franse spelmaker die uitkwam voor onder meer Girondins de Bordeaux, Parma en Werder Bremen. Micoud was een technisch geweldige spelmaker met een bijzonder fraaie trap en veel overzicht. Door hevige concurrentie van onder meer Zinedine Zidane kwam Micoud slechts twintigmaal uit voor de nationale ploeg van Frankrijk. Wel wist hij in 2000 het EK met Les Bleus te winnen.

Micoud werd opgeleid door AS Cannes waarvoor hij in 1993 debuteerde. De aanvallende middenvelder bemachtigde al snel een basisplaats  en wist in zijn debuutjaar al te promoveren met de club naar de Ligue 1. Drie jaar zou Micoud bij Cannes op het hoogste niveau blijven spelen, waarna Girondins de Bordeaux de inmiddels 23-jarige spelmaker overnam van Cannes. In het westen van Frankrijk kende Micoud weinig aanpassingsproblemen en won hij zijn eerste prijs: hij werd in 1999 landskampioen met de club. Ook Kiki Musampa en Sylvain Wiltord maakten deel uit van dit succes. Micoud zou hierna nog één seizoen blijven om vervolgens in de zomer van 2000 voor 7,6 miljoen euro verkocht te worden aan het ambitieuze Parma.

De club uit de Italiaanse kaasstad had Hernán Crespo diezelfde zomer verkocht aan Lazio Roma, maar hadden met onder meer Gianluigi Buffon, Lilian Thuram, Fabio CannavaroSérgio ConceiçaoSavo Milošević en Micoud zelf nog een geweldige selectie. De prestaties waren er ook naar. Met Micoud als spelmaker werd Champions League-voetbal afgedwongen doordat met vierde in de Serie A werd. De bekerfinale werd bereikt, maar met 1-2 verloren en in de UEFA Cup kwam men tot de laatste zestien.

Het tweede jaar van Micoud bij Parma was een stuk minder. Vele grote sterren waren verkocht tijdens de zomer en degradatie werd maar nipt voorkomen. Hierop besloot ook Micoud te vertrekken en tekende hij een contract bij Werder Bremen, dat hem transfervrij overnam. Een geweldige zet van Bremen, want in het noorden van Duitsland groeide Micoud uit tot een vedette en een favoriet onder de fans, die hem meermaals toezongen. Onder leiding van de Fransman en met de latere voetbalnomade Aílton als veelscorende aanvaller werd in 2004 de Duitse dubbel binnengesleept. Zelf trof Micoud dat seizoen tienmaal doel; zijn meest trefzekere seizoen. Tot de zomer van 2006 bleef Micoud Bremen trouw, waarna Bordeaux haar verloren zoon terughaalde als zijnde de verlosser.

De alweer 33-jarige Micoud kon de hooggespannen verwachtingen die zijn terugkeer met zich mee bracht, niet helemaal waarmaken, maar toch leidde hij zijn ploeg in 2007 naar de Franse bekerwinst en in 2008 naar een tweede plek in de Ligue 1. Na dit seizoen, in de zomer van 2008, besloot Johan Micoud zijn loopbaan te beëndigen. 

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *