Johan Micoud (1973)

Johan Micoud (1973)

Johan Micoud (24 juli 1973) was een Franse spelmaker die uitkwam voor onder meer Girondins de Bordeaux, Parma en Werder Bremen. Micoud was een technisch geweldige spelmaker met een bijzonder fraaie trap en veel overzicht. Door hevige concurrentie van onder meer Zinedine Zidane kwam Micoud slechts twintigmaal uit voor de nationale ploeg van Frankrijk. Wel wist hij in 2000 het EK met Les Bleus te winnen.

Micoud kwam uit de opleiding van AS Cannes waarvoor hij in 1993 debuteerde. De aanvallende middenvelder bemachtigde al snel een basisplaats. Hij wist in zijn debuutjaar al te promoveren met de club naar de Ligue 1. Drie jaar zou Micoud bij Cannes op het hoogste niveau blijven spelen. Waarna Girondins de Bordeaux de inmiddels 23-jarige spelmaker overnam van Cannes.

In het westen van Frankrijk kende Micoud weinig aanpassingsproblemen en won hij zijn eerste prijs: landskampioen in 1999. Ook Kiki Musampa en Sylvain Wiltord maakten deel uit van dit succes. Micoud zou hierna nog één seizoen blijven om vervolgens in de zomer van 2000 voor 7,6 miljoen euro verkocht te worden aan het ambitieuze Parma.

De club uit de Italiaanse kaasstad had Hernán Crespo diezelfde zomer verkocht aan Lazio Roma. Maar hadden met onder meer Gianluigi Buffon, Lilian Thuram, Fabio CannavaroSérgio ConceiçaoSavo Milošević en Micoud had de club zelf nog een geweldige selectie. De prestaties waren er ook naar. Met Micoud als spelmaker werd Champions League-voetbal afgedwongen door een knappe vierde plek in de Serie A. Parma bereikte ook de bekerfinale, maar verloor deze met 1-2. In de UEFA Cup kwam men tot de laatste zestien.

Het tweede jaar van Micoud bij Parma was een stuk minder. Vele grote sterren waren verkocht tijdens de zomer en degradatie werd maar nipt voorkomen. Hierop besloot ook Micoud te vertrekken en tekende hij een contract bij Werder Bremen. De club uit Noord Duitsland nam hem transfervrij over.

Een geweldige zet van Bremen, want in het noorden van Duitsland groeide Micoud uit tot een vedette en een favoriet onder de fans, die hem meermaals toezongen. Onder leiding van de Fransman en met de latere voetbalnomade Aílton als veel scorende aanvaller wonnen Micoud en zijn maten in 2004 de Duitse dubbel. Zelf trof Micoud dat seizoen tienmaal doel. Het was zijn meest trefzekere seizoen. Tot de zomer van 2006 bleef Micoud Bremen trouw. Hierna haalde Bordeaux haar verloren zoon terug als zijnde de verlosser.

De alweer 33-jarige Micoud kon de hooggespannen verwachtingen die zijn terugkeer met zich mee bracht, niet helemaal waarmaken. Toch leidde hij zijn ploeg in 2007 naar de Franse bekerwinst en in 2008 naar een tweede plek in de Ligue 1. Na dit seizoen, in de zomer van 2008, besloot Johan Micoud (1973) zijn loopbaan te beëndigen.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *