Nicolae Mitea (1985)

Nicolae Mitea

Nicolae Mitea (24 maart 1985) had als dartele linker vleugelaanvaller zijn beste tijd bij Ajax. Nicolae werd er landskampioen, pakte er twee bekers en zelfs drie supercups.

In 2003 maakte Mitea de overstap van Dinamo Boekarest naar Ajax. In meer dan vijftig Eredivisie-wedstrijden werd de Roemeense buitenspeler ingezet, scoren deed hij elf keer. Dit onder meer tegen Feyenoord en PSV. Hij werd zelfs uitgeroepen tot Talent van het Jaar, maar zijn belofte inlossen deed Mitea niet. De aanvaller raakte door een blessure op het zijspoor en werd nadien niet meer als concrete optie aangemerkt door de technische staf van de clubs waar hij nog onder contract zou staan (Dinamo Boekarest, Ionikos, Petrolul Ploiești en Concordia Chiajna).

Het zal je maar gebeuren: zeventien jaar en dan verhuizen naar een land waar je de taal en cultuur niet kent. Het overkwam deze Mitea.. Logischerwijze begon het voor de dartele Roemeen, koosnaam ‘Nici’, in zijn geboorteland, maar dit duurde niet lang.. Bij Dinamo Boekarest had hij nog maar negen potjes gespeeld en nog niet eens gescoord of hij pakte in 2003 het vliegtuig enkele reis naar Amsterdam om voor Ajax te gaan spelen. Hier vond hij in keeper Bogdan Lobont en Christian Chivu Roemeense landgenoten die hem wegwijs maakten in Nederland.

Het eerste seizoen werd meteen zijn meest succesvolle uit zijn carrière. Nicolae werd met Ajax kampioen van de Ere Divisie en scoorde tegen Feyenoord en de winner in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen rivaal PSV. 28 wedstrijden speelde hij dit top-seizoen waarin hij zeven keer belangrijk was met een treffer. Het leverde hem en passant de titel ‘Talent van het Jaar bij Ajax’ op. Mitea had dus een belangrijk aandeel in de titel. Hij was dan ook terecht gekomen in een goed geoliede machine met spelers als Zlatan Ibrahimovic, Nigel de Jong, Rafael van de Vaart en Wesley Sneijder. Allemaal spelers die, voor Mitea pijnlijk genoeg, op moment van schrijven nog steeds in actie komen op hoog niveau..

In het seizoen 2004/2005 werd door Ajax alleen de supercup gewonnen en kwam Mitea tot 29 wedstrijden en drie goals. Een gescheurde kruisband was er debet aan dat het hierna hard bergafwaarts ging. In een oefenwedstrijd tegen Boca Juniors ging het helemaal mis en Mitea raakte zwaar geblesseerd. Achteraf kan wel gesteld worden dat hij nooit meer de oude zou worden. Pas aan het einde van dit seizoen, we zitten inmiddels in het jaar 2006, kwam hij weer in actie en was nog wel trefzeker in de 4-1 winst op Feyenoord voor de play-offs om Europees voetbal.

Trainer Danny Blind vertrok en Hen ten Cate kwam. Herdoor verwerd Nicolae steeds meer tot wisselspeler. Mitea speelde zelfs geen enkele wedstrijd meer in het eerste van Ajax in het seizoen 2007-2008. Ajax’ toenmalige nieuwe trainer Marco van Basten gaf aan de vleugelspeler uit Roemenië niet nodig te hebben. Op 31 augustus 2008 liet Ajax het contract ontbinden. Op 1 september ondertekende Mitea een vierjarig contract bij Dinamo Boekarest.

In de jaren na zijn vertrek bij Ajax ging het zeker niet beter: de dribbelaar Mitea kwam onder contract bij zijn oude club Dinamo Boekarest, hij liep weinig succesvol stage bij NAC Breda, was er een wel erg kort verblijf in Griekenland bij Ionikos waar Nicolae transfervrij naar toe trok maar waar hij niet aan spelen toe kwam en ketste een transfer naar het Moldavische cluppie FC Rapid Ghidighici op het laatste moment af.

In 2011 bleek er toch alsnog een nieuwe vereniging geïnteresseerd te zijn: Petrolul Ploiești, ook uit Roemenië. Hier lag een twee-jarig contract voor hem klaar. Maar dat hij er uiteindelijk maar twee keer voor het veld in kwam, een goal als gevolg, was toen zeker niet het plan. Uiteindelijk werd Concordia Chiajna zijn eindstation. Deze Roemeense club was in 2011 als tweede in de Liga 2 geëindigd en daardoor voor het eerst in haar bestaan gepromoveerd naar de Liga 1. Voor Mitea eindigde het echter helaas in stijl doordat hij er niet in actie zou komen.

In 2003 debuteerde hij in het Roemeens voetbalelftal. In totaal kwam hij hiervoor 9 keer in actie, scoorde twee keer, maar werd sinds 2005 niet meer opgeroepen.

Er waren in februari 2015 geruchten over een mogelijke terugkeer van Mitea in het Nederlandse (amateur)voetbal bij OFC, maar die waren gebakken lucht. Dertien jaar duurde zijn veel te korte loopbaan en hij maakte daarin ook nog eens maar 101 gespeelde wedstrijden vol, waarin hij zestien maal doel trof. Op 29-jarige leeftijd besloot Nicolae dat het mooi was geweest. Omdat hij geen geschikte club meer wist te vinden en hij kampte met blessures, was Mitea genoodzaakt zijn schoenen aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen.

(Foto: AFC Ajax wiki)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *