Paul Scholes (1974)

Paul Scholes

Paul Scholes (16 november 1974) is een van de grootste voetballers uit de Engelse geschiedenis. Debuteerde in 1994 op het hoogste niveau in het shirt van Manchester United en zou daar de rest van zijn carrière onder contract blijven staan.

De middenvelder werd geboren op 16 november 1974 in Salford, Greater Manchester. Paul begon zijn professionele carrière bij zijn geliefde Manchester United. Scholes maakte zijn debuut in 1994 en zou uiteindelijk meer dan 700 wedstrijden spelen voor de club. In die tijd won hij 25 prijzen, waaronder elf Premier League-titels, drie FA Cups en twee UEFA Champions League-titels. Hieronder bespreken we de loopbaan van Paul Scholes en zijn prestaties bij Manchester United.

De jeugdjaren van Paul Scholes

Scholes werd geboren in de wijk Pendleton in Salford en begon met voetballen bij de plaatselijke club Langley Rangers. Op 14-jarige leeftijd werd hij opgemerkt door Manchester United en sloot hij zich aan bij de jeugdopleiding van de club. Scholes bleek al snel een groot talent te zijn en in 1992 tekende hij zijn eerste professionele contract bij Manchester United.

Paul’s debuutseizoen bij Manchester United

Scholes maakte zijn debuut voor Manchester United op 21 september 1994, in de League Cup-wedstrijd tegen Port Vale. Hij was destijds 20 jaar oud en viel meteen op door zijn technische vaardigheden en doelpunteninstinct. In zijn eerste seizoen bij de club scoorde hij vijf doelpunten in negen wedstrijden en werd hij uitgeroepen tot de jonge speler van het jaar van Manchester United.

De gouden jaren van Manchester United

De jaren ’90 en ’00 waren de gouden jaren van Manchester United onder manager Sir Alex Ferguson. Scholes was een belangrijk onderdeel van dit succes en speelde samen met enkele van de grootste spelers uit de Engelse voetbalgeschiedenis. Samen met spelers als Ryan Giggs, Roy Keane, David Beckham en Gary Neville won hij talloze prijzen en speelde hij onvergetelijke wedstrijden.

Een van de hoogtepunten van Scholes’ carrière kwam in het seizoen 1998/1999, toen Manchester United de “treble” won: de Premier League, de FA Cup en de UEFA Champions League. Hij scoorde een doelpunt in de FA Cup-finale, maar was geschorst voor de eindstrijd van de Champions League. In 2008 kwam het wel helemaal goed. Scholes speelde wel in de op strafschoppen gewonnen finale tegen Chelsea. Op 6 maart 2010 werd Scholes op het veld van Wolverhampton Wanderers de 19e speler die 100 doelpunten in de Premier League maakte. Hij was na Ryan Giggs en Wayne Rooney overigens de derde speler van Manchester United die dit in het seizoen 2009/10 lukte.

Scholes was een speler met een geweldig gevoel voor positie en een ongelooflijke traptechniek. Hij was in staat om doelpunten te maken vanuit bijna elke positie op het veld en stond bekend om zijn langeafstandsschoten. Scholes speelde voornamelijk als aanvallende middenvelder, maar kon ook als verdedigende middenvelder spelen.

“Scholes is een beetje een weirdo”

Ondanks zijn grote prestaties op het veld, was Paul Scholes altijd een bescheiden en teruggetrokken persoon buiten het veld. Hij gaf zelden interviews en vermeed de media-aandacht. Zijn oud-teamgenoot Rio Ferdinand beschreef hem als “een beetje een weirdo”, omdat hij vaak alleen was en zich niet mengde in de sociale activiteiten van het team. Maar op het veld was Scholes een ander persoon, volledig gefocust op het spel en in staat om zijn team naar grote hoogten te brengen met zijn fantastische prestaties. Het was deze unieke mix van kwaliteiten die hem een van de grootste voetballers van zijn generatie maakte.

International

Paul speelde als Engels international op het WK 1998, EK 2000, WK 2002 en het EK 2004. Hij maakte zijn debuut voor de nationale ploeg onder bondscoach Glenn Hoddle op 24 mei 1997. Dit was in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Engeland won met 2-1. Scholes kwam na 65 minuten het veld in als vervanger van een andere Engelse legende; Teddy Sheringham. In 2004 nam Scholes afscheid als international

Latere carrière en afscheid

In 2011 kondigde Paul Scholes aan dat hij met pensioen zou gaan, maar hij keerde al snel terug naar Manchester United voor het seizoen 2012/2013. Scholes speelde nog een seizoen voor de club en beëindigde uiteindelijk zijn carrière in mei 2013, na 22 jaar bij Manchester United. Hij liet daarom 718 wedstrijden na waarin hij 155 maal wist te scoren. Duizelingwekkende aantallen!

Het was tijd voor activiteiten buiten het actieve voetbal. Paul Scholes kreeg de baan als trainer van achtereenvolgens Manchester United (assist.U23), Manchester United (assistent), Salford City FC (interim), en Oldham Athletic. In de zomer 2014 kocht Scholes samen met oud-teamgenoten Giggs, Neville en Butt aandelen in de Engelse voetbalclub Salford City FC. De club die uit kwam op het achtste niveau in Engeland. En met succes: de club promoveerde daarna meerdere keren.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *