Phillip Cocu (1970)

Philip Cocu

Phillip John William Cocu (29 oktober 1970) is een van de beste middenvelders die Nederland heeft gekend. De Eindhovenaar was een onmisbare alleskunner.

Phillip Cocu werd geboren in Eindhoven maar door de verhuizing van zijn ouders kon hij niet de jeugdopleiding van PSV doorlopen. Via AZ en Vitesse ontwikkelde Cocu zich tot een talentvolle middenvelder: “Voor mijn ontwikkeling was het heel belangrijk dat ik bij Vitesse naast John van den Brom op het middenveld kwam te spelen. Ik was een jaar of twintig, werd van linksbuiten middenvelder en had in John iemand die de druk wegnam, waardoor ik me alleen met mijn eigen spel hoefde bezig te houden’’. Zijn eerste jaren in Arnhem kenmerkten zich door lange blessures. Hierdoor stond lange tijd zijn ontwikkeling stil. In de seizoenen die volgden werd Cocu onomstreden in het basiselftal van Vitesse.

Er kwam belangstelling van grote clubs. Onder meer Arsenal was in de markt om de middenvelder in te lijven. Aan Cocu hing echter een hoog prijskaartje. Bovendien werd hij maar geen international, wat een transfer naar de Engelse topclub uiteindelijk in de weg stond. Toch was hij niet te houden voor Vitesse en koos hij voor zijn geboortestad Eindhoven, alwaar hij de gelederen van PSV ging versterken.

In zijn eerste jaar bij PSV bewees hij dat hij de stap hogerop makkelijk aankon en werd Cocu direct basisspeler. Met spelers als Jaap Stam, Luc Nilis en Ronaldo wonnen de Eindhovenaren de KNVB-beker. Ook werd hij in 1996 eindelijk opgeroepen voor het Nederlands Elftal. In zijn tweede seizoen bij PSV won hij de landstitel. Met zijn toewijding en inzicht kwam hij weer in beeld bij de top van de voetbalwereld. Onder andere Real Madrid, Arsenal en Atletico Madrid probeerden de middenvelder binnen te halen, maar uiteindelijk vertrok hij transfervrij naar het oranje-getinte FC Barcelona.

Ook in Catalonië bleek Cocu een onmisbare kracht. In het eerste seizoen werd de landstitel gewonnen. Na Lionel Messi speelde hij de meeste wedstrijden voor ‘Barça’ als niet-Spanjaard. ‘Pinokkio’ zoals hij liefkozend werd genoemd was, en is, ongekend populair in Barcelona.
Maar aan al het moois komt een eind en na zes seizoenen in Barcelona werd de wens om weer dichter bij familie en vrienden te wonen steeds sterker en zo keerde hij terug bij zijn oude liefde, PSV.

Hij liet weten iets moois neer te willen zetten in Eindhoven en dat Hiddink een grote rol heeft gespeeld in de transfer. Cocu ging op het middenveld een trio vormen met Mark van Bommel en Johann Vogel. Met deze drie zouden zij tot het op één-na-succesvolste seizoen van PSV ooit komen. De Eindhovenaren legden in eigen land beslag op de dubbel en voor het eerst in de historie van de club werd er overwinterd in de Champions League. In de halve finale bleek AC Milan over twee wedstrijden te sterk, maar de manier waarop PSV zich staande hield tegen de Italiaanse grootmacht was indrukwekkend.

In de jaren die volgden werd nog twee keer de titel gewonnen. Met name de laatste titel is er één die PSV-supporters nooit meer zullen vergeten. Zijn doelpunt in de slotwedstrijd van het seizoen tegen Vitesse bleek het beslissende doelpunt te zijn waarmee hij zijn team op doelsaldo naar de titel schoot. Na dit duel kondigde hij zijn vertrek aan bij PSV.

Phillip Cocu sloot in 2008 zijn carrière af bij Al -Jazira in de Verenigde Arabische Emiraten.

In de tien jaar dat Phillip Cocu uitkwam voor het Nederlands Elftal speelde hij 101 interlands en werd hij een dragende en bepalende speler voor Oranje. Hij speelde drie keer op een EK en twee maal op een WK. In november 2011 kreeg hij een onderscheiding van de UEFA voor het spelen van tenminste 100 interlands.

Na zijn actieve carrière volgde Cocu de cursus Coach Betaald Voetbal. Tevens ging hij stagelopen bij het Nederlands Elftal en werd hij jeugdtrainer bij PSV. In 2010 was hij assistent onder toenmalig bondscoach Bert van Marwijk en bereikte hij met Oranje de finale van het WK in Zuid-Afrika.

Van juli 2013 tot juni 2018 was Cocu hoofdtrainer van PSV. Met de Eindhovenaren won hij drie landstitels en eenmaal de beker. Persoonlijk succes was dat hij in 2014/2015 en 2017/2018 de Rinus Michels Award won.

Tot veler verbazing ruilde de voormalig middenvelder Eindhoven in voor Istanbul waar hij hoofdtrainer werd bij Fenerbahçe. Dit zou niet lang duren. Na 4 maanden werd Phillip Cocu ontslagen wegens tegenvallende resultaten.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *