Rabah Madjer (1958)

Rabah Madjer

Rabah Madjer (15 december 1958) is een Algerijnse voetballegende die als speler van FC Porto naam maakte met zijn geniale hakbal in de finale van de Europacup 1 in 1987 tegen Bayern München.

De stijlvolle aanvaller begon zijn carrière in zijn vaderland bij NA Hussein Dey uit de hoofdstad Algiers. In 1983 verruilde hij deze club voor Racing Club de Paris uit de Franse tweede divisie, de club waar Sonny Silooy later ook enige tijd voor zou uitkomen. Hij speelde in 1985 nog even voor het Franse Tours, waarna hij vertrok naar FC Porto.

Bij de Portugese topclub zou Rabah Madjer op 27 mei 1987 het absolute hoogtepunt van zijn carrière beleven. In de finale van de Europacup 1 speelden De Draken in het Praterstadion van Wenen tegen Bayern München. De Duitsers waren de absolute favoriet, met spelers als Lothar Matthaüs, Dieter Hoeness, Karlheinz Rummenigge en Jean-Marie Pfaff.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Bayern, want Ludwig Kögl had de Duitsers al vroeg op voorsprong gezet. Toen kwam het magische moment van Madjer. In de 77ste minuut tekende hij met een uitgekiende hakbal voor de gelijkmaker en zette hij de volslagen verraste verdedigers van Bayern te kijk. De hakbal was tot dan toe zelden op televisie vertoond.

Madjer verklaarde zelf dat hij vooral uit praktisch oogpunt voor de hakbal had gekozen, want als hij zich had omgedraaid dan had hij vast en zeker te weinig tijd gehad. De feestvreugde werd nog groter toen invaller Juary ook nog de winnende 2-1 scoorde. Het FC Porto van de besnorde trainer Arthur Jorge had daarmee de eerste Europacup 1 in de historie gewonnen. In deze reportage op de UEFA-website blikt Madjer zelf terug op het revolutionaire en historische voetbalmoment, waaraan hijzelf nog vaak wordt herinnerd.

Rabah Madjer speelde bij FC Porto samen met heerlijke voetbalnamen als Rui Aguas, Rui Barros en Paolo Futre. De gevreesde ploeg won in die periode naast de Europacup 1 ook de Super Cup, de Intercontinental Cup en diverse nationale bekers en landskampioenschappen. Madjer won in 1987 de titel beste Afrikaanse voetballer van het jaar.

In 1988 vertrok Madjer voor even naar Valencia, maar hij keerde al gauw weer terug naar Porto. Daar speelde hij nog tot 1991. Na een korte periode in Qatar besloot hij in 1992 zijn voetbalcarrière.

Het grote hoogtepunt als voetballer van de nationale ploeg bereikte hij in 1990 toen hij met Algerije de Africa Cup won. Nigeria kreeg in de finale klop met 1-0. Madjer, die uiteindelijk 87 interlands zou spelen, kreeg de eer uitgeroepen te worden tot speler van dat toernooi.

The magnicifent Madjer, de beste voetballer die Algerije ooit voortbracht, werd na zijn carrière trainer van diverse clubs. Hij was ook nog enige tijd bondscoach van zijn vaderland. Daarnaast ging Rabah Madjer als sportcommentator werken bij de televisie.

(Foto – Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *