Rashidi Yekini (1963-2012)

Rashidi Yekini

Rashidi Yekini (24 oktober 1963 – 4 mei 2012) was een sterke spits die in 1993 als eerste Nigeriaan Speler van het Jaar in Afrika werd en ook nog eens de primeur had om als eerste Nigeriaan te scoren op een WK. Hij overleed op 4 mei 2012 na een ziekbed van twee jaar.

Yekini begon zijn professionele voetbalcarrière bij UTNL uit zijn geboortestad Kaduna. Na enkele rondzwervingen transfers belandde hij in Portugal bij Vitória Setúbal. Daar beleefde hij de beste jaren uit zijn carrière. In het seizoen 1993/94 werd hij zelfs topscorer van Portugal met 34 doelpunten. Door zijn uitstekende spel in dat jaar werd hij Speler van het Jaar in Afrika. Iets wat tot dan toe nog nooit een Nigeriaan was gelukt.

Rashidi Yekini maakte onderdeel uit van een succesvolle Nigeriaanse voetbalgeneratie. In 1994 werd bijvoorbeeld de Africa Cup gewonnen. In dat jaar werd ook voor het eerst een WK-eindronde behaald. Onder leiding van bondscoach Clemens Westerhof werden de Super Eagles in de tweede ronde na verlening uitgeschakeld door Italië, nadat ze in de groepsfase verrassend als eerste eindigden boven Argentinië en Bulgarije. Finidi George, Daniel Amokachi, Jay-Jay Okocha, Sunday Oliseh en Tijjani Babangida maakten ook deel uit van de Nigeriaanse selectie. Yekini scoorde in de eerste wedstrijd tegen Bulgarije (3-0 overwinning) het openingsdoelpunt.

Na dat WK werd de lepe spits overgenomen door het Griekse Olympiakos, maar dat werd geen succes. Later zou Yekini nog bij veel clubs spelen, waaronder Sporting Gijón en FC Zürich, maar de vorm van zijn Setúbal-periode zou hij nooit weer hervinden. Uiteindelijk zou hij pas stoppen op zijn 41e, bij Gateway United in zijn vaderland.

Rashidi Yekini scoorde 37 keer in 58 interlands. Hij is daarmee all-time topscorer van de Super Eagles. De Nigeriaanse legende is 48 jaar geworden en laat drie kinderen na.

(Foto: Delpher)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *