Reginald Thal (1965)

Reginald Thal

Reginald Thal (7 februari 1965) is een ex-voetballer van MVV en tevens lid van verdienste van dezelfde club. Speelde 325 wedstrijden voor de club uit Maastricht.

‘Regie’, alias de Lange, plaatselijke held en een hele goede, gevreesde en sterke verdediger speelde zijn hele leven in Limburg. Thal wist wat hij kon en vooral niet kon als voetballer. Hij kon bovendien erg goed relativeren; iets wat niet iedere voetballer gegeven is. Hij speelde altijd op het spreekwoordelijke randje of er net over en haalde daarom behoorlijk veel kaarten. Hij scoorde 23 maal voor ‘Us MVV’ke’ en speelde er van 1984 tot en met 1995.

Thal werd ook wel ‘D’n Observant’ genoemd omdat hij hoog boven alles en iedereen uit torende. In het centrum van het massief regelde hij het verkeersgedrag volgens orthodoxe regels. Hij werd door vele trainers als één van de beste voorstoppers gekenmerkt. Als ex-spits wist hij wat er nodig was in de zestien, maar dan juist om de tegenstander van het scoren af te houden. Bij zijn image hoorde de slidingbroek van ‘haute couture’ die hij altijd droeg.

Thal speelde van 1984 tot 1995 als semi-prof bij MVV. Vanuit de jeugd van RKSV Rapid kwam hij als 12-jarige bij de jeugdopleiding van MVV en stroomde hij door naar het eerste team. De 1.96 meter lange Maastrichtenaar begon onder trainer Barry Hughes, in 1984, zijn carrière als spits. Hij debuteerde in een selectie met spelers als Bert van Marwijk, Dick Nanninga, Pierre Vermeulen en later Eric Gerets.

In 1986 degradeerde de club met Thals’s maatje en mede-aanjager Rob Delahaije voor de derde maal in 10 jaar en promoveerde weer in het seizoen 1987/1988. De jaren die volgden kon MVV telkens degradatie afwenden met verder spelers als Erik Meijer, Erwin Vanderbroeck, Huub Driessen, en Hans Linders. In de seizoenen 1991/1992 en 1992/1993 eindigde MVV twee maal achter elkaar op de zevende plaats, net niet hoog genoeg voor een UEFA Cup ticket.

Thal begon dus als spits. Onder trainer Pim van de Meent wisselde Thal echter naar de verdediging. Clemens Westerhof, Cor Brom, Jo Bonfrère, Frans Körver, Sef Vergoossen en Jan Reker waren de overige hoofdtrainers van Thal. Hij speelde 325 officiële wedstrijden en scoorde daarin 23 doelpunten. Hij werd in 1995 bij zijn afscheid uitgeroepen tot lid van verdienste. Drie jaar later kwam Reginald Thal als bestuurslid technische zaken terug bij MVV.

Thal werd ‘managing director’ bij BV. De Sphinx Maastricht en SVP sales & marketing Central Europe bij Sanitec. Zijn vader Michel Thal (29 december 1940) voetbalde in de jaren zestig ook voor MVV 1, totdat hij wegens een meniscusblessure zijn carrière vroegtijdig moest staken. Bij zijn afscheid riep MVV hem uit tot erelid uit.

Reginald combineerde zijn voetballoopbaan, precies zoals zijn vader, met een maatschappelijke carrière. Na het doorlopen van de mavo, havo en atheneum ging hij werken bij de KNP, de Koninklijke Nederlandse Papierfabrieken, als trainee-inkoper. Na drie jaren wisselde hij naar de Koninklijke Sphinx BV. Thal zal vijf jaar als hoofd-inkoop bij Sphinx Tegels werken alvorens hij switcht naar de afdeling Verkoop.

Na 1 jaar transfereert Reginald zichzelf naar Sphinx Sanitair en werd hij vervolgens regionaal verkoopleider en uiteindelijk als national salesmanager zijn eerste fase bij “De Sphinx” afsluiten. Thal verkast naar Almelo alwaar hij als algemeen directeur 3,5 jaar Damixa zal leiden. Na 3,5 jaar zal “De Sphinx” opnieuw Thal aan zich binden en wel als commercieel directeur.

Vanaf 2009 werd Thal Senior Vice President verantwoordelijk voor de regio Centraal-Europa binnen het moederbedrijf Sanitec en vervulde hij een dubbelrol. Enerzijds als algemeen directeur voor BV DE SPHINX MAASTRICHT (Benelux) en anderzijds als Commercieel Directeur KERAMAG voor Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland (Vertriebsdirektor Keramag AG).

In maart 2015 werd bekend dat Reginald Thal Shpinx moest verlaten. Hij werd opgevolgd door een nieuwe directeur.

(Foto: Delpher)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *