Paul Mason (1963)

Paul Mason

Paul Mason (3 september 1963) was een razendpopulaire rechtsback die halverwege de jaren ’80 bij FC Groningen speelde. De carrière van de Engelsman begon uiterst merkwaardig, maar eindigde in een droom, het spelen van professioneel voetbal in zijn geboorteland.

Mason speelde als jeugdspeler voor Everton en liep later stage bij Manchester City en Tranmere Rovers. Maar kwam tot de conclusie dat profvoetbal op het hoogste niveau er niet voor hem in zat. Hij stopte en trok naar Delfzijl om daar in de bouw te gaan werken. Hij verloor echter zijn baan. In de stad Groningen speelde hij op dat moment bij amateurvereniging VVK uit de Korrewegwijk. FC Groningen-coryfee en scout Piet Fransen ontdekte hem schreef een lovend rapport over de speler.

Het vervolg is bekend. Paul Mason speelde vier uitstekende seizoenen in het Oosterpark onder trainers als Rob Jacobs en Han Berger en met spelers als Joop Gall, Peter Houtman en Jos Roossien. Als onbetwiste rechtsback scoorde hij ook belangrijke doelpunten zoals in de Europa Cup tegen Galway United. En ook in de beslissende play-off wedstrijd in 1988 tegen FC Twente. De groen-witte formatie bemachtigde met deze winst in het Diekman een plekje in de Europa Cup voor het seizoen 1988/89.

Na 129 competitiewedstrijden gespeeld te hebben voor de Trots van het Noorden kwam de droom van de kleine Engelsman om ooit in Groot-Brittanië te voetballen in vervulling. Hij tekende bij Aberdeen, waar hij onder meer zou samenspelen met de Hollandse enclave Hans Gillhaus, Theo Snelders en Willem van der Ark. Het waren hoogtijdagen voor de club die in deze dagen steevast om de hoogste plaatsen in de Schotse competitie speelde. Na zijn periode in Schotland speelde de behendige flankspeler nog vijf jaar in zijn vaderland bij Ipswich Town.

Bekijk op de website van FCG Stats alle statistieken van Mason bij FC Groningen.

In zijn vaderland runt Paul Mason nu een driesterrenhotel in Southport, niet ver van Liverpool.

Bij het produceren van deze webpagina is gebruik gemaakt van een interview uit 2010 door sportjournalist @emielvenema

(Foto: ANP Paul Vreeker)

In de onderstaande video van de streekderby FC Groningen – Veendam, gespeeld op 23 november 1986, speelt Paul Mason met rugnummer 2.

3 reacties

  1. bij mijn weten speelde Paul Mason 129 competitiewedstrijden voor FC Groningen….

    Wikipedia is qua informatie over gespeelde wedstrijden vaak behoorlijk onbetrouwbaar en niet alitjd de beste bron voor statistisch materiaal…

    Complimenten voor de toffe website!

  2. Thnx voor het compliment! We hebben deze gegevens van vi.nl, wikipedia heeft het het over 103 wedstrijden. http://www.fcgstats.nl spreekt inderdaad over 129 competitiewedstrijden en 155 in totaal. Gaan we ff aanpassen.

  3. Scoorde Mason niet ooit een perfecte “10” in de Voetbal International? Bij het elftal van de week. En zijn er meer spelers die daar ooit een 10 hebben gekregen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *