Henricus Carolus Gerardus (Harry) Lubse (1951)

Henricus Carolus Gerardus ‘Harry’ Lubse (23 september 1951) was geen vedette, maar een uiterst nuttige teamspeler. Hij zorgde ervoor dat grote namen in het spel betrokken werden.

Lubse begon zelf op zijn 13e met voetballen in de jeugd van De Spechten. Later maakt hij de overstap naar PSV. Het vele werk dat Lubse verzette werd niet altijd door iedereen opgemerkt en gewaardeerd. Ook niet iedere trainer was gecharmeerd van zijn spel. Hij werkte niettemin mee aan de titels van 1975, 1976 en 1978, won tweemaal de KNVB-beker en als grote prijs de UEFA Cup van 1978. Vanaf jonge leeftijd was hij al fan van PSV en droomde ervan ooit in het Philips Stadion te mogen spelen.

Harry Lubse was geen vedette, maar een uiterst nuttige teamspeler. Hij zorgde ervoor dat grote namen als Willy van der Kuijlen, Ralf Edström en René van de Kerkhof in het spel betrokken werden. Lubse sleurde, liep zich een uur in de rondte en sjouwde dat het een lieve lust was.

In het seizoen 1973/1974 krijgt hij onder Kees Rijvers een vaste basisplaats en een seizoen later staat hij zelfs elke competitiewedstrijd in de basis en scoort hij 13 maal. In 1978 scoort Lubse misschien wel het belangrijkste doelpunt van zijn loopbaan. Hij scoort in de slotfase van de kwartfinalewedstrijd tegen 1. FC Magdeburg voor de UEFA Cup, de beker die PSV dat jaar uiteindelijk zou winnen.

In 1982 werd hij kampioen met Helmond Sport en promoveert naar de Eredivisie. In dat seizoen wordt eerst op 26 september 1981 voor het eerst een periodetitel behaald. Een paar maanden later maakt ex-PSV’er Lubse de beslissende goal tegen Veendam waardoor Helmond Sport kampioen wordt.

Toen PSV in 1975 landskampioen werd, nam Lubse een plaatje op met als titel “PSV, de kampioen.” (“Wat anderen ook willen, er is niks meer aan te doen. De club uit de lichtstad steeds paraat, als het om `t behalen van de titel gaat”). Op 20 augustus1983 maakt Lubse het 25.000e doelpunt van de Eredivisie in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. De spits hield het voetbal voor gezien in 1985.

Lubse maakt tegenwoordig deel uit van een team van oud-spelers van PSV dat speelt onder de naam “Legendary PSV”. Dit gelegenheidsteam speelt op uitnodiging wedstrijden.

(Foto: ANP – Foundation)

Eén reactie

  1. Harry speelde ook in België bij Beerschot …. het werd dat seizoen met de een Nederlandse invasie … George Knobel werd er trainer, en Frans Roosen en Roger Schouwenaar kwamen uit Nederland mee met hem. Ik herinner me nog, dat bepaalde mensen in Nederland, Roger Schouwenaar als de nieuwe Cruyff aanzagen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *