Robert Enke (1977 – 2009)

Robert Enke

Robert Enke (24 augustus 1977 – 10 november 2009) was een Duitse doelman die onder meer voor FC Barcelona en Benfica speelde. Ook kwam Enke jarenlang uit voor Hannover ’96 en was hij het laatste jaar van zijn loopbaan de eerste doelman van de nationale ploeg. Tragische privéomstandigheden en depressies leidde hem er toe om zelfmoord te plegen.

Enke begon zijn professionele loopbaan bij FC Carl Zeiss Jena, waar hij één seizoen speelde. De achttienjarige doelverdediger had hier geen basisplaats en vertrok daarom naar Borussia Mönchengladbach. Twee seizoenen moest Enke gelduld hebben, maar in zijn derde en laatste jaar in de Bökelberg was Enke de eerste doelman. Hierna nam Benfica hem over. In Portugal groeide Enke uit tot een betrouwbare doelman en waren onder meer Jupp Heynckes en José Mourinho zijn trainers.

We schrijven het jaar 2002 toen Louis van Gaal Enke haalde naar FC Barcelona. In Spanje kende Enke geen geweldige periode en kon hij ook geen basisplaats afdwingen. De goalie, die in Camp Nou onder meer Frank de Boer, Marc Overmars en  Michael Reiziger als ploeggenoten had, werd verhuurd aan Fenerbahçe en Tenerife, maar dat werden ook geen successen.

in 2004 keerde Enke terug naar Duitsland en ging hij keepen voor Hannover ’96, waar hij ook nog met Arnold Bruggink samenspeelde. Hier speelde hij tot zijn plotselinge en tragische dood. Hij groeide uit tot Duits international. En zou naar alle waarschijnlijkheid de eerste doelman van de Duitsers zijn op het WK 2010 in Zuid-Afrika.

Zover mocht het helaas dus niet komen. Zijn vrouw Teresa verklaarde daags na de zelfmoord van haar man dat Enke sinds 2003 met depressies kampte. In 2004 kreeg het stel een dochtertje, Lara,  die een hartafwijking had. 2006 was het jaar toen ze overleed. In 2009 adopteerden ze de twee maanden oude Leila. Omdat Enke bang was dat Leila uit huis zou worden geplaatst als zijn depressies aan het licht kwamen, hield hij zijn ziekte voor zich. Ook het gegeven dat de doelman zijn carrière op het spel zou zetten als iedereen van zijn ziekte wist, deed hem besluiten niets te zeggen. Dit allemaal leidde op 10 november 2009 tot de zelfmoord van Robert Enke op 32-jarige leeftijd.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *