Roberto Donadoni (1963)

Donadoni_Roberto

Roberto Donadoni (9 september 1963) was een sierlijke Italiaanse buitenspeler die een belangrijke schakel was in het gouden AC Milan dat eind jaren ’80 en begin jaren ’90 vele prijzen won.

De middenvelder Roberto Donadoni brak in 1982 door in zijn geboortestad Bergamo, bij de plaatselijke Atalanta. In 1986 vertrok hij naar AC Milan, dat aan de vooravond stond van een gouden tijdperk. Vanwege een omkoopschandaal was de club eerder teruggezet naar de Serie B, maar de weg omhoog was nu ingezet. Dit mede door de nieuwe eigenaar Silvio Berlusconi. Roberto Donadoni zou een van de steunpilaren worden van dit superieure elftal. Een elftal met onze landgenoten Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ruud Gullit als sterren.

Technisch begaafd 

Roberto Donadoni was een technisch zeer begaafde voetballer. Hij was tweebenig, had een prima passeeractie en een uitstekende voorzet in huis. Iemand die optimaal rendeerde in het aanvallend ingestelde elftal van Arigo Sacchi, waarin ook spelers als Franco Baresi, Paolo Virdis, Alberigo Evani en Paolo Maldini acteerden.

Alles klopte aan het elftal, dat jarenlang zou domineren in Italië, in 1989 en 1990 de Europacup I én de Wereldbeker won. We herinneren ons natuurlijk de finale tegen Steaua Boekarest in 1989 (4-0), maar de halve finale tegen Real Madrid was bijna nog legendarischer. Mede dankzij goals van de drie Nederlanders én eentje van Donadoni deklasseerde AC Milan de ‘Koninklijke’ met maar liefst 5-0.

Tong ingeslikt

Tijdens de achtste finale-wedstrijd tegen Rode Ster in Belgrado ontsnapte Donadoni overigens letterlijk aan de dood. Na een duel met linksachter Vasilijevic slikte hij zijn tong in. De arts van Rode Ster brak vervolgens zijn kaak zodat hij weer kon ademen. Deze in alle opzichten bizarre wedstrijd werd vervolgens door Milan met penalties gewonnen, mede doordat Mitar Mrkela en Dejan Savicevic misten vanaf elf meter.

Heel veel prijzen en successen verder verliet Roberto Donadoni AC Milan in 1996 om een contract te tekenen bij de Metro Stars. Een team dat uitkwam in de Major Soccer League. Daarna keerde hij weer terug bij AC Milan, waar hij speelde van 1997 tot en met 1999. Hij beëindigde zijn professionele carrière in Saudi-Arabië bij Al-Ittihad.

Interlands 

Roberto Donadoni speelde 63 interlands voor Italië. Het WK 1990 in eigen land had hét succes moeten worden van La Squadra Azzurra. Maar de Italianen verloren in de halve finales na strafschoppen van Argentinië. Helaas mede ook vanwege een gemiste penalty van Donadoni.

Na zijn loopbaan

Na zijn carrière trad hij toe tot het trainersgilde. Roberto Donadoni trainde onder meer het Italiaanse elftal en clubs als Livorno, Napoli en Cagliari. Op dit moment staat hij als trainer aan het roer bij Parma.

(Foto – Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *