Ronald Hamming (1973)

Ronald Hamming

Ronald Hamming (9 januari 1973) is een van de levende legendes van Fortuna Sittard, waar hij zich ontwikkelde tot een goaltjesdief pur sang. De Drent speelde ook voor FC Groningen en Veendam.

Hamming startte zijn profloopbaan bij FC Groningen. Zijn debuut maakte hij als invaller voor Bert Zuurman in 1992 tijdens de uitwedstrijd tegen Willem II. Bij de ‘Trots van het Noorden’ pendelde hij tussen bank en basis. In totaal scoorde hij twaalf keer in 53 wedstrijden, waaronder een fijne hattrick uit tegen FC Volendam in 1993. Ook verpestte hij deels de afscheidswedstrijd van Stefan Pettersson bij Ajax. In de Meer won FC Groningen met 0-2, dankzij één treffer van ‘Hammigoal’. Al zijn statistieken in Groninger dienst kunnen worden bekeken op fcgstats.nl.

Na drie seizoenen vertrok Ronald Hamming naar Fortuna Sittard. Daar speelde hij samen met uitstekende spelers als Mark van Bommel, Jurgen Dirx, Michael Jeffrey, Kevin Hofland, Wilfred Bouma en Mark Burke. Trainer in die periode was Bert van Marwijk. In 1998 werd de ploeg zelfs zevende in de Eredivisie. Hamming beleefde er zijn beste periode uit zijn loopbaan. In negen seizoenen Fortuna Sittard scoorde hij 99 keer. Hoewel grotere clubs wel interesse hadden in de linkspoot, bleef een vertrek naar de Nederlandse top echter uit.

In 2004 keerde Hamming weer terug naar Groningen, om te voetballen bij BV Veendam. Bij de Veenkolonialen liet Hamming zien dat scoren nog steeds in zijn DNA zat. Hij scoorde bij de Veenkolonialen maar liefst 76 maal in 116 wedstrijden.

Nadat Hamming in 2007 afscheid had genomen van het betaalde voetbal, ging hij verder bij de amateurs van Achilles 1894. In Assen speelde hij nog één seizoen in de Eerste klasse, om ook daar veel en vaak te scoren. Twintig keer deed hij mee, 24 maal liet hij het net bollen.

Inmiddels geeft de superspits gas met zijn eigen rijschool. Volgens Ronald Hamming zijn site word je hier opgeleid volgens ‘het nieuwe rijden’ en kun je er snel en voordelig je rijbewijs halen.

(Foto: ANP – Hans Steinmeier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *