Ronald Spelbos (1954)

Ronald Spelbos

Ronald Spelbos (8 juli 1954) speelde vooral centraal in de verdediging. Dat deed hij voor HVC, wijlen SC Amersfoort, AZ ’67, Club Brugge en AFC Ajax. Was international maar moest door een blessure af haken voor het EK 1988.

Spelbos werd als speler landskampioen met AZ en Ajax, als trainer promoveerde hij met NAC naar de eredivisie en hij kwam 21 keer uit voor het Nederlands elftal. Ook als hoofdscout van de KNVB vloog hij de wereld over, werkte hij als docent trainersopleidingen en is hij in te huren als gastspreker.

Imposant, één meter 93, grote handen en een rechte rug. Het kenmerken de voorstopper Spelbos. Van deze eigenschappen maakte hij dan ook dankbaar gebruik bij zijn taak de spits van de tegenstander uit te schakelen. Zijn genadeloze tackles waren gevreesd. Spelbos begint zijn betaald voetballoopbaan als hij van Velox de overstap maakt naar HVC uit Amersfoort.  In 1973 ging HVC verder als SC Amersfoort en Spelbos dus ook.

In 1974 haalt AZ’67 Spelbos van, wijlen betaald voetbalclub, SC Amersfoort voor 100.000 gulden naar de Eredivisie. Spelbos speelt van 1974 tot en met 1982 voor de club uit Alkmaar. Bij AZ voetbalt Spelbos met onder andere Peter Arntz, Jan Peters, Kurt Welzl, Kees Kist en Pier Tol. Oftewel ‘het gouden AZ’67’.

Samen spelen ze in die periode regelmatig om de prijzen; zo wordt in het seizoen 1980-1981 de finale om de UEFA Cup van Ipswich Town jammerlijk verloren (3-0 nederlaag in Engeland, 4-2 zege in Amsterdam..), wordt de club in 1981 onder aanvoering van toenmalig hoofdtrainer Georg Kessler landskampioen en kwam de KNVB beker in 1978, 1981 en 1982 bij AZ in de prijzenkast.

Samen met succestrainer Kessler vertrekt Spelbos in 1982 naar Club Brugge waar hij in twee seizoenen 62 wedstrijden speelt. ‘Sir’ Georg Kessler was een trainer die met AZ ’67 en ook met Brugge soms haast te zakelijk speelde. Spelbos komt tot 62 wedstrijden en 11 goals. In mei 1984 vertrekt hij uit België om weer terug te keren naar Nederland.

Ronald Spelbos debuteerde begin september 1984 onder trainer Aad de Mos als Ajacied. De voorstopper zag zich aangetrokken om het jeugdige Ajax van broodnodige ervaring en routine te voorzien. Direct in zijn eerste seizoen worden de Amsterdammers landskampioen met Spelbos als rots in de branding die de verdediging wordt genoemd.

In het seizoen 1986-1987 wint Spelbos met Ajax ook nog eens de Europacup II door in de finale FC Lokomotive Leipzig met 1-0 te verslaan. Doelpunt van wie anders in die periode, Marco van Basten. Ronald begon en eindigde deze wedstrijd echter wel op de reservebank.

Vanwege aanhoudende knieblessures maakte Spelbos, na 497 wedstrijden en 37 doelpunten, in maart 1988 bekend te stoppen met voetballen. Hierdoor moet hij noodgedwongen ook thuis toe kijken hoe zijn collega-Nederlands Elftalalspelers de Europese titel naar zich toe trekken. Na zijn professionele loopbaan zou hij nog wel uitkomen voor amateurvereniging DOVO uit Veenendaal.

Spelbos gaat het trainersvak in en via FC Twente wordt hij coach van NAC dat hij naar de Eredivisie loodst. Daarna volgen Vitesse, FC Utrecht en nogmaals NAC met minder succes alvorens hij in dienst komt van de KNVB.

Ronald Spelbos is ooit ook weergaloos gepersifleerd door Erik van Muiswinkel. Hierin werd hij behoorlijk op de spreekwoordelijke hak genomen, om in voetbaltermen te blijven spreken. Zie ook het filmpje hieronder:

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *