Petrus ‘Peter’ Wilhelmus Arntz (1953)

Petrus 'Peter' Wilhelmus Arntz

Petrus ‘Peter’ Wilhelmus Arntz (5 februari 1953) kwam uit voor Go Ahead Eagles, AZ’67 en het Nederlands elftal. Mag met recht een inventieve middenvelder worden genoemd.

Arntz maakte op 7 februari 1971, twee dagen na zijn achttiende verjaardag, zijn debuut in de Eredivisie in een uitwedstrijd van zijn ploeg Go Ahead Eagles tegen Ajax. Als speler van Go Ahead kreeg hij in 1975 voor het eerst een uitnodiging voor het Nederlands elftal. In 1976 behoorde Arntz tot de selectie van Nederland op het Europees kampioenschap. In datzelfde jaar werd hij ingelijfd door AZ’67.

Peter Arntz kwam een half jaartje na Bert Van Marwijk in het eerste van Go Ahead Eagles. Enerzijds had je de oude garde, gepersonifieerd door Henk Warnas, Gerard Somer en Nico van Zoghel. Van Marwijk, Arntz en Johnny Oude Wesselink behoorden aan de andere kant, tot het aanstormende talent. Arntz had als dorpsjongen moeite met slagen.

In 1975 volgde Arntz wederom het voorbeeld van Bert Van Marwijk. Hij deed een stap(je) hoger door te verkassen naar Alkmaar om aldaar voor de plaatselijke AZ te gaan spelen. Ook Ajax werd genoemd als nieuwe club voor Arntz maar hij zou later zelf toegeven hiervoor niet het benodigde lef te hebben. Hij was bang bij ‘de godenzonen’ op de bank te belanden. Daarnaast was AZ in die tijd DE ‘coming club’, dus koos Arntz voor de meer veilige weg.

Arntz speelde tien jaar voor AZ, waarmee hij landskampioen werd, twee keer de KNVB beker won en in de finale van de UEFA Cup stond. Voor het Nederlands elftal speelde hij vijf interlands, waarvan de laatste in 1981 was. In de Eredivisie kwam hij tot ruim 400 wedstrijden waarin hij 34 maal wist te scoren..

Toen Bert Van Marwijk later zijn sportzaak startte, mocht Petrus ‘Peter’ Wilhelmus Arntz samen met Jan(tje) Peters de opening verrichten.

(Foto: ANP – Ben Hansen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *