Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Silvio Diliberto (1963) - Kent u deze Nog

Silvio Diliberto (1963)

Silvio Diliberto

Silvio Diliberto (16 december 1963) was naast actief voetballer bij Sparta Rotterdam, Roda JC, HFC Haarlem en FC Eindhoven een begenadigd American Football-speler.

Diliberto speelde zeker een rol van betekenis in het Nederlandse voetbal. Hij heeft een aantal mooie namen van clubs achter zijn eigen naam staan. Wel kon de Italiaanse Nederlander/ Nederlandse Italiaan het door een gebrek aan snelheid net niet waar maken. Daarnaast was Diliberto ook enorm blessuregevoelig, wat zijn loopbaan ook geen goed heeft gedaan. Via Haarlem eindigde zijn carrière bij Eindhoven, in de kelder van het betaalde voetbal.

De flegmatieke linksbuiten en later libero Diliberto, die meestal wel vies was van een doodschop en alleen geel kreeg voor voor praten, balletjes wegtrappen en misschien pootje haken maar dat ooit éénmaal logenstrafte (Eric Viscaal). Silvio heeft een Italiaanse vader en Nederlandse moeder. Diliberto begon zijn voetballoopbaan als middenvelder bij Sparta Rotterdam in het seizoen 1981/82.

In 1987 ging hij naar Roda JC waar hij tot 1992 zou spelen. Hier had hij na een stroeve start een toptijd. Hij speelde Europees voetbal en eindigde twee jaar achtereen als vijfde in de Eredivisie. Ondanks een gebrek aan ‘mijnwerkersmentaliteit’ was Silvio de ideale man voor trainer Jan Reker. Deze trainer zette tien man op papier en de positie die over was, was altijd voor Diliberto.

Bij Roda JC was ook het voorval met Eric Viscaal. Het is vlak na rust als Silvio Diliberto het aan de stok krijgt met PSV aanvoerder Eric Gerets. Even later, het was aan de zijlijn, kwam een gefrustreerde Diliberto invliegen en raakte Viscaal met gestrekt been boven zijn knie. Diliberto kreeg geel en dacht dat de overtreding nog wel meeviel aangezien Viscaal gewoon verder kon spelen. Uiteindelijk gevolg: vier wedstrijden schorsing en nog steeds staat de overtreding in de top vijf. Dit met onder andere veelplegers als Fred van der Hoorn en Ton Pattinama.

Na Roda JC deed Silvio Diliberto een stap terug naar de amateurs van FC Vinkenslag. Hij bleef echter eigendom van de club uit Kerkrade. Vanuit amateurclub FC Vinkenslag kon Silvio zijn rentree maken bij Excelsior. Roda JC haalde echter de woede van Diliberto op haar hals door een te hoge transfersom te vragen; 50.000 gulden. Een jaar later, in 1993 werd hij wederom prof, nu bij HFC Haarlem. Deze eerstedivisieclub was wel bereid de 50.000 gulden op tafel te leggen. Al was het geen topclub, Silvio was blij weer aan spelen toe te komen.

Bij FC Eindhoven komen we Diliberto tegen in het seizoen 1993/1994. Hij besloot zijn loopbaan na 237 wedstrijden en 12 doelpunten bij FC Eindhoven in 1996 nadat hij met Frans Danen en Huub Driessen door trainer Rob Jacobs uit de selectie was gezet wegens slechte prestaties. FC Eindhoven had op dat moment slechts twee punten uit de eerste elf wedstrijden behaald.

Na de verbintenissen bij Haarlem en Eindhoven ging Silvio in Duitsland, België. Frankrijk en Turkije op zoek naar een nieuw profcontract. Maar de stages werden geen succes. Constant kreeg hij nul op het ‘voetbalrekest’ en vielen ze over zijn leeftijd.

In 1997 keerde Silvio daarom terug als profsporter bij de Amsterdam Admirals in de NFL Europe als opvolger van Hans Werdekker. Kicker Silvio Diliberto trapte acht jaar lang de ballen tussen de palen voor de Amsterdam Admirals. Hij heeft veruit de meeste punten gemaakt van alle spelers ooit in hun carrière in Amsterdam (283). Hij scoorde zelfs een aantal jaar de meeste punten per seizoen en won een aantal wedstrijden met een beslissende fieldgoal.

‘Mister Admirals’ zette in 2004 een punt achter zijn American Football-loopbaan nadat de NFL besloot de beschermde positie voor nationale kickers op te heffen, waardoor er geen plaats meer was voor de Nederlander. De laatste jaren wierp hij zich ook op als mentor voor jonge collega’s.

Diliberto ging wonen in de legendarische wijk Op de Knip, waar talloze Roda JC-spelers hun optrekje hadden. Ondanks een baan in de randstad bij een cosmetische firma, zijn amateurploegje in Rotterdam en de daarmee samenhangende 85.000 kilometer per jaar. Ook werd Diliberto voetbaltrainer bij onder andere Hermes DVS, CVV Zwervers, Germania Teveren, RKSV Groene Ster. In 2012 werd hij hoofdtrainer van Al-Shamal uit Qatar waarmee hij in het seizoen 2013/14 kampioen werd.

(Foto: ANP – Paul Stolk)

2 reacties

  1. ja ik ken je nog wel hoor lol,maar je geef alleen geen antwoord op face book beetje jammer maar oke

    greets monique

  2. ik ken je idd nog wel hoor van stappen,en je had toe een rode alfa

    greets monique

    ps jammer dat je niet reageerd op face book beetje jammer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *